Коронавирусът покоси и The Sims

Сегашната пандемия не се оказа пагубна за видеоигрите и дигиталните компании за забавления. Обратното – от 15-ти март гледаемостта на видеоклиповете в YouTube се е увеличила с около 500%, а някои култови игри – като The Sims 4 – станаха още по-популярни и купувани отпреди. Нещо повече, някои прочути геймъри решиха да симулират пандемията от коронавирус и във виртуалния свят на симсовете (героите на играта). Ето за какво става въпрос:

 

Видеоигрите невинаги ни губят времето или се отразяват зле на здравето ни. Според множество проучвания те може да ни помогнат за развиване на логическото мислене, трениране на паметта и по-лесното учене на чужди езици, а напоследък  – и да ни отпуснат приятно покрай напрягащата карантина. В тази връзка най-различни геймъри и влогъри в YouTube решиха да се възползват от новата възможност, за да позабавляват любителите на видеоигрите.

Еволюция на симсовете.

Да припомним, че The Sims е лансирана през 2000 г. от Maxis и представлява симулатор на реален живот, където играчът си създава свое собствено семейство, решавайки как точно ще продължи битието им оттук нататък. Нещо подобно на сапунена опера, но под формата на видеоигра. Към 2002 г. бяха продадени над 11 млн. копия в цял свят, с което тя си печели славата на най-продаваната компютърна игра в историята.

Скрийншот от The Sims 4.

Присила, позната в YouTube и с прякора си Blondie Simmer, създава най-различни истории в The Sims 4. А през последните два месеца влоговете ѝ са посветени изцяло на сегашната здравна криза. В тях героите ѝ слушат за противоепидемичните мерки и строго ги спазват – носят маски, самоизолират се, застават на 2 метра разстояние един от друг, като в същото време се стремят да продължат с предишното си всекидневие, доколкото е възможно това. По този начин американката цели да внесе „малко комфорт и забавление“ в живота на зрителите и да им покаже, че не са сами в тази тежка ситуация.

Един от симсовете на Присила (Blondie Simmer).

Оттук можете да видите как протича денят на един от нейните симсове  – https://www.youtube.com/watch?time_continue=303&v=N94fyB79XOY .

CallMeKevin, RTGame и GrayStillPlays са сред топ създателите в общността на The Sims в YouTube, а общият брой на зрителите им е към 8 милиона. Те са известни сред феновете си със своя нетрадиционен и щур геймплей, към който напоследък се добави и пандемията на 2020-а. CallMeKevin, например, е прочут заради черния хумор във видеоклиповете си. Въпреки че и преди е „поставял под карантина“ персонажите си, от месец март насам той започва да прави референция към актуалната здравна криза. Но въпреки хумористичния си геймплей, YouTube влогърът идеално осъзнава сериозността ѝ: „Не целя да се подигравам на ситуацията, защото тя е много сериозна… безпрецедентна. Тя е много, много странна… но аз съм тук, за да ви забавлявам, отклонявайки ви от ежедневните грижи. Надявам се, че се предпазвате и оставате изолирани, доколкото е възможно това… пазете се.“.

CallMeKevin.

Оттук можете да видите част от хумористичния геймплей на CallMeKevin – https://www.youtube.com/watch?v=ZndpYXXKwQE&feature=emb_logo .

Впрочем, според проведено проучване на Станфордския университет в Калифорния, хуморът фактически може да помогне много на хората, да се справят с тежките ситуации и да подобри имунната им система.

Но не всички симъри (както се наричат геймърите на интересната игра) са готови да пресъздават пандемията от COVID-19 в своите игрови сценарии: сред тях е Джош от YouTube канала LetsGameItOut. Въпреки че предпочита да стои колкото се може по встрани от „новия тренд“, той все пак признава, че някои симулатори като The Sims могат не само да доразвиват креативността ни, но и да ни подготвят за най-различни сценарии, свързани с пандемии от подобно естество.

И така, докато все още продължават дискусиите дали трябва да се включват настоящите пандемии във видеоигрите, или не, мнозина смятат, че „много скоро тази пандемия и тъмните времена ще останат в миналото ни“.