Каузата на Ема Уотсън

Актрисата Ема Уотсън, която стана известна като Хърмаяни Грейнджър от филмите за Хари Потър, се присъедини към борда на директорите на Kering, един от най-големите конгломерати на производители на луксозни предмети. Тя ще отговаря за устойчивото развитие и екологичността на брандовете, които влизат в него. И по-точно ще следи за това Gucci, Saint Laurent и Balenciaga, да бъдат по-внимателни към околната среда.

 

Така групата Kering разчита да удовлетвори критиците си, които сега я атакуват за липсата на достатъчно разнообразие в ръководството й. По тази причина, освен апологетът на екологичната мода Ема Уотсън, в състава на борда на директорите влизат още Тиджан Тиам, бивш шеф на Credit Suisse, роден в Кот д`Ивоар, и Лю Квинг, президент на най-голямата китайска мобилна и транспортна платформа Didi Chuxing.

„Техните дълбоки знания и компетентност, както и разнообразието на опита и вижданията им, ще станат ценно допълнение към съвета на директорите на Kering, – цитира The Telegraph изявлението на шефа на групата Франсоа Анри Пино. –Гордея се, че нашият отбор се попълни с такива невероятни таланти“.

Ема Уотсън е известна най-вече като актриса, но от много години се бори за екологичност на модата – тенденция, която придоби голямо значение през миналата година. По данни на ООН, сега модната индустрия потребява повече енергия, отколкото авиацията и товарните превози, а отпадъците от производството на дрехи чувствително замърсяват околната среда, включително водите. Сега на модните брандове им се налага да подчертават грижата си за природата, ако искат да бъдат успешни.

Самата актриса се бори за екологичност на модата от 2009-а. Тогава започна да сътрудничи на компанията People Tree, специализирана в търговията на дрехи, създадени с грижа за околната среда, която създаде специална колекция за нея.

С дрехите си Ема Уотсън винаги е подчертавала стремежа си към екологичност. През 2015-а актрисата стана участник в кампанията Green Carpet Challenge, в рамките на която се съгласи да носи на всички публични изяви дрехи и аксесоари, изработени с грижа за природата. По тази причина през 2016-а се появи на бала на Института на костюма Met Gala в Ню Йорк с рокля на Calvin Klein, създадена от преработени пластмасови бутилки.

През 2017-а Ема Уотсън настоя, дрехите й за филма „Красавицата и звярът“ да бъдат направени от британската художничка по костюмите Жаклин Дюран, съвместно с компанията Eco Age. Всичките й тоалети в лентата бяха сътворени от преработени материали.  На премиерата на филма в Лондон, актрисата се появи с украшения на фирмата Catbird, малък нюйоркски бижутерски бранд, изработващ аксесоарите ръчно.

Подкрепата за дребни производители на екологични дрехи са важна част от дейността на Ема Уотсън. Публиката винаги знае кой е създал обувките й, които не са кожени, или чантата.

През 2017-а тя дори партнира на една такава марка като създаде капсулна колекция за нюйоркската Zady. Екологичността на всеки предмет от гардероба си Ема Уотсън подчертава в постовете си в Instagram.

През миналата година актрисата добави още един ред в биографията си на борец за екологичност на модата. Тя стана лице на приложението Good on You, оценяващо приноса на брандовете за устойчиво развитие. „Това, което носим, определя кои сме ние и за какво се борим, – заяви Ема Уотсън. – Подкрепям Good on You, защото трябва да знам, че дрехите ми не вредят на нашата скъпоценна планета и на хората, живеещи на нея“.

На червените килими на различни мероприятия, често питат звездите на кой дизайнер са тоалетите им. Според актрисата това не е съвсем правилно, защото на преден план излиза личността на дизайнера, а не самата дреха. „В какви условия се създават тоалетите, какви ресурси са похарчени за това, и какъв е приносът в развитието на обществото, осъществен по този начин – това е голямата история“, вярва Ема Уотсън. И предпочита да разказва именно нея.