Корея и България са толерантни и горди с историята и културата си

В последния брой (69) на списание Banker Special имате възможност да прочетете интервюто с Негово Превъзходителство Ли Хо-шик – посланикът на Република Корея в България.

Разговора водят Силвия Джагарова и Калоян Атанасов.

Ваше Превъзходителство, кои са най-трудните и най-вълнуващите предизвикателства по време на досегашната Ви дипломатическа кариера?

– Работил съм като дипломат в Япония, Китай, Бангладеш, Ню Йорк и в други държави. Дипломатическите отношения с Япония са една от най-чувствителните и важни задачи заедно с тези със САЩ, за дипломацията на Република Корея.

Това обхваща сътрудничество в областта на сигурността и установяване на ориентирани към бъдещето отношения, както и преосмисляне на някои исторически въпроси.

Китай е най-големият ни търговски партньор, но е и от изключителна дипломатическа важност за нас, поради неизменната ни свързаност с КНДР.

Бангладеш, с най-високата гъстота на населението в света, е страна, изправена пред две основни предизвикателства – как да постигне икономически растеж и демократизация. А работата ми в Ню Йорк, столицата на света, бе добра възможност да разширя мирогледа си.

Когато работя в чужбина, по време на адаптацията си към нова среда, се изправям пред изпитанието „културен шок“. Смятам, че е важно да опозная културата на страната, да се срещам с хора и да създавам нови приятелства.

Вие сте посланик на Република Корея в България от две години. Какви са впечатленията Ви от страната ни?

– България е страна с добри условия за живот, с красиви планини, морета и богата земя. Корея има подобна по размер територия, но населението й е над 7 пъти по-голямо, така че човек винаги има усещане за пренатовареност и заетост. В България се чувствам спокойно и в мир със себе си.

Впечатли ме колко дружелюбни са българите и как се радват на живота. Когато видя хора с непринудени лица, разхождащи се по „Витошка“, се сещам за израза, че „щастието не се определя от БВП“.

Семейните връзки тук са силни, наблюдавам как различни хора, независимо от възраст и пол, се забавляват заедно. Това контрастира с Корея, където културната изолация между поколенията е тежка и поради промените, протичащи с изчезването на традиционното семейство.

Бихте ли ни разказали за Вашата „Книга на приятелството“ – Hi Sofia?

– България не е добре позната в Корея, няма нито една книга с обща информация за страната на корейски език. Със „Здравей, София“ представям историята, културата и красивата природа на България, разглеждам миналото и настоящето й, връзките със съседните страни и отношенията й с Република Корея. Надявам се това да засили интереса към България и да бъде ориентир за корейците, посещаващи страната.

Близки ли са българите и корейците като манталитет и светоусещане?

– България се намира на Балканския полуостров в източния край на Европа и е запазила държавата с името си повече от хиляда години, въпреки влиянието от съседни сили. Преодоляла различни изпитания и неуспехи след Освобождението, днес тя е успешен член на ЕС и е запазила своето културно наследство и религиозно многообразие.

Има много прилики с Република Корея, която се намира на Корейския полуостров в източния край на Азия и също е съхранила своята дълга история и уникална култура, въпреки превратностите и предизвикателствата.

Корея и България са толерантни, емоционално привързани и горди с историята и културата си. Надявам се, че двете държави, които споделят непобедимост в исторически план и уникална култура, ще посрещнат едно бъдеще на свобода и просперитет, рамо до рамо на сцените на ЕС, НАТО и в Индо-Тихоокеанския регион.

Как се развиват двустранните отношения между България и Корея?

– Тази година се навършват 33 години от установяването на дипломатически връзки между Република Корея и България, и по този повод посолството ни отправи поздрав с видеото – „Stay Strong“.

Двустранните ни отношения са едно всеобхватно партньорство, ориентирано към бъдещето, с посещения на високо ниво, включително на президенти и министър-председатели. Възнамеряваме да ги задълбочим за в бъдеще.

Броят на българите, които се наслаждават на корейската култура – к-поп, таекуондо, корейските сериали и филми, непрекъснато нараства. Миналата година една от участващите групи в българския кръг на Световния к-поп фестивал, стигна до финалите в Корея заедно със само 8 групи от цял свят, и се представи страхотно. Има много „Hallyu клубове“ в България, а броят на членовете им се е увеличил с около 60% – от 29 500 през 2016-а до 47 000 през 2021 година. Популярността на корейската кухня – кимчи, рамен и напитките, също расте.

Нараства и интересът към изучаването на корейски език. Посолството ни сътрудничи на образователни институции като Софийския университет, където е институтът „Крал Седжонг“ и има катедра по Кореистика. Активно подкрепяме обучението по корейски език в български училища като 18 СУ „Уилям Гладстон“. Всяка година между 7 и 9 български студенти са избирани след конкурс за стипендианти от правителството на Република Корея (GKS).

Активизира се културният обмен между общините като Седжонг и Бусан със София , Кьонджу с Велико Търново. Надяваме се това да се превърне в основа за конкретно сътрудничество.

Инвестират ли корейските компании в България?

– Има корейски инвестиции в сектора на зелената енергия и завод за автомобилни части в България. Очакваме бъдещи инвестиции в информационните и комуникационни технологии, в енергетиката, в изграждането на комуникационни мрежи, производството на автомобилни части, химическата биотехника, медицинското оборудване и козметичната индустрия.

България е известна като „Силициевата долина на Източна Европа“ в аутсорсинг индустрията, затова може да се очаква сътрудничество и в стартъп компаниите. Ако корейските компании разберат за потенциала на България, ще открият много нови възможности.

По кои двустранни проекти работите в момента?

– Република Корея полага всички усилия да бъде домакин на Световното изложение Ехро 2030 г., което ще е на тема „Трансформация за по-добро бъдеще“. Изложението в Пусан ще се фокусира върху три подтеми: „отговор на изменението на климата“, „технологии в името на човечеството“ и „грижа и споделяне“. Искаме да споделим със света опита си в преодоляването на последствията от войните и бедността, и как се постига бърз икономически растеж. Това са глобални проблеми за цялото човечеството .

Тази година очакваме броя на корейските туристи да надмине този от преди Ковид пандемията. Делегация от Корейската търговско-промишлена камара вече посети София с цел разширяване на сътрудничеството ни в икономическата област.

Планирали сме различни културни събития в София и в други градове – К-поп състезания, първото издание на „Hanbok Fashion Show“ през септември и „Ден за приготвяне на кимчи“, стартирало успешно миналата година.

Какво не знаем за Република Корея? Как бихте обрисували страната си като туристическа дестинация?

– Корея има изобилие от туристически ресурси, с баланс между 5000-годишната ни историческа традиция и съвременната култура на „корейската вълна“ – Hallyu. Сградите от традиционната източноазиатска култура – дворци, корейски стил къщи, будистки храмове и стари конфуциански школи, са разпръснати из цялата страна. В големи градове като Сеул и Бусан можете да се докоснете до корейската вълна. Корея е привлекателна дестинация за тези, които търсят съчетанието от екзотичната традиционна култура на Азия и модерната атмосфера.

Корея се слави и с уникалното си кулинарно наследство. Може да опитате кимчи, бибимбап, булкоки и много други ястия. Туристите се наслаждават на красиви планини и на море. Корея е една от страните, предлагаща медицински услуги на световно ниво, което води и до растеж на здравния туризъм.

Какво искате да постигнете до края на мандата си в София?

– Повече български и корейски приятели, които да казват – „Обичам България, обичам Корея“. Прекият път към приятелството е във взаимния интерес и обичта. Надяваме се, че България и Корея ще се сближават и ще вървят ръка за ръка към бъдещия мир и просперитет.

Искам да създам много истински приятелства и да успея да поддържам задълбочена връзка с моите български приятели, дори след приключването на мандата ми.

България е рай за спорт и отдих. Има добри условия за планински туризъм, голф, минерали извори, ски, морски спортове. Миналата зима почти всяка събота и неделя ходех на Витоша. През уикендите обикновено играя голф в Правец или в Равно поле. Харесвам и минералните извори, посещавам Банско, Сапарева Баня, Боровец. Спортувам, но и обичам да чета и пиша в свободното си време.

Често се разхождам и обядвам със съпругата си в Пловдив, Велико Търново пък е очарователен град, който съчетава европейски антики и исторически забележителности, и често го посещаваме със семейството си. През лятото посещавам Черноморието ви, предимно Бургас и Созопол.