Колко богат всъщност е Зукърбърг?

Основателят и шеф на Facebook Марк Зукърбърг изгуби повече пари, отколкото който и да било от 500-те най-богати милиардери в света през катастрофалната за компанията му 2018 година. Но макар че богатството му намаля с главоломна скорост, той пак си остава един от най-богатите хора в света, коментира „Бизнес инсайдър“.

Според „Форбс“ в момента то възлиза на 67,3 млрд. долара. Въпреки милиардите си обаче Зукърбърг няма влечение към разкоша, особено що се отнася до коли, дрехи и пътешествия. От друга страна, той има афинитет към развиване на портфолиото си от недвижими имоти – неотдавна например похарчи 60 млн. долара за два имота до езерото Тахоу в планината Сиера Невада.

Като участник в кампанията „Обещай да се включиш“ и съосновател на Инициативата Чан Зукърбърг, която лансира заедно със съпругата си Присила Чан, Зукърбърг отделя голяма част от богатството си за благотворителни цели.

Независимо как харчи парите си, изглежда, че на Зукърбърг все ще му остане някой милиард. Демонстрираме го с няколко зашеметяващи факта, показващи всъщност колко богат е той.

 

  1. Зукърбърг е толкова богат, че би могъл да живее с годишна заплата от 1 долар.

По-рано той отчете 770 000 долара от своята заплата и бонуси във Facebook, но намали заплатата си до сегашния й размер през 2013 година. Това означава, че голяма част от богатството му идва от акциите му във Facebook, които са 17% от акциите на компанията.

  1. Всяка година след излизането на Facebook на борсата през 2012-а Зукърбърг е прибавил средно по 9 млрд. долара към състоянието си.

Facebook е втората по големина технологична фирма, излязла някога на борсата, на стойност 16 млрд. долара. Оттогава стойността на акциите й се е покачила с 408% и в момента пазарната й капитализация възлиза на 547 млрд. долара, според данни на сп. Fortune.

 

  1. Нетното състояние на Зукърбърг за 2019-а обаче е намаляло с 9 млрд. долара в сравнение с миналата година. Въпреки това той остава в списъка на 10-те най-богати хора.

Състоянието на Зукърбърг се сви заради миналогодишните скандали. Съответно и той се премести от 5-о на 8-о място в списъка на „Форбс“.

  1. Миналата година Зукърбърг е печелел средно по 1,7 млн. долара на час според изчисления на „Бизнес инсайдър“.

Общият годишен доход на основателя на Facebook през 2018-а е бил грубо 15 млрд. долара.

 

  1. На Зукърбърг са му нужни по-малко от час и половина, за да спечели това, което средният американец с бакалавърска степен изкарва за целия си живот – 2,2 млн. долара.

Средната американка със същото образование изкарва 1,3 млн. долара в живота си.

Зукърбърг е прекъснал образованието си на втората година в колежа.

  1. За по-малко от две минути Зукърбърг изкарва толкова, колкото средният американски работник за година – 46 696 долара.

Доходът на основателя на Facebook за една минута възлиза на 28 538 долара.

 

  1. Един долар за средното американско домакинство се равнява на 700 хиляди за Зукърбърг.

Средното състояние на едно американско домакинство е 97 300 долара. Когато разделим 67-те милиарда на Зукърбърг на тази сума, получаваме 700 хиляди.

 

  1. Общото състояние на Зукърбърг е по-голямо от брутния вътрешен продукт на Йордания, Никарагуа и Барбадос заедно.

БВП на Йордания е 46,9 млрд. долара, на Никарагуа – 15,4 млрд., а на Барбадос – 5,5 милиарда.

  1. Зукърбърг би могъл да даде на всеки американец по сто долара, и пак да му остане повече от половината му богатство.

Населението на Съединените щати в момента е 328 939 134 души. Ако Зукърбърг даде на всеки свой съгражданин по сто долара, това ще му струва 32,8 милиарда – по-малко от половината от неговите 67,3 милиарда.