Кои са най-щедрите дарители сред холивудските знаменитости?

Известните личности – освен със светския си живот и богатствата си, попадат в новинарските хроники и покрай благотворителните си акции. Ето няколко известни имена, които в определен момент от живота си осъзнават, че трябва да се отблагодарят на съдбата по някакъв начин за невероятните качества и късмет, които имат.

 

1. Джордж Лукас

Американският режисьор, сценарист и продуцент Джордж Лукас е известен най-вече като създателя на „Междузвездни войни“. През 2012 г. той продава франчайза на Disney и обявява, че спечелената сума – над 4 млрд. долара – ще дари за различни образователни проекти на територията на Съединените щати. „Влагам по-голямата част от богатството си в подобряването на образованието. Това е от ключово значение за оцеляването на човечеството. Ние трябва да планираме общото си бъдеще и първата стъпка е какви социални, емоционални и интелектуални инструменти предоставяме на нашите деца. Като човешки същества най-полезният инструмент, който имаме, за да оцелеем, е способността да мислим и да се адаптираме. Ето защо като разказвач на истории се чувствам длъжен да им го осигуря“ – обяви Лукас.

2. Опра Уинфри

Опра Уинфри винаги се е славела като една от най-щедрите жени в Холивуд. В самото си телевизионно предаване The Oprah Winfrey Show тя от десетилетия раздава награди и подаръци. Наред с това, чрез организацията си – „Фондацията на Опра Уинфри“, тя е дарила над 100 млн. долара по проекти за здравеопазване и образование, насочени към децата и жените в Африка. Там Уинфри дори е основала академия.

3. Леонардо ди Каприо

Звездата от „Титаник“ Леонардо ди Каприо, на когото завистниците се подиграват, че трябвало да чака повече от 20 години, за да получи първия си „Оскар“, прави много за каузата за опазването на океаните. Подкрепя и други екологични инициативи. От 1998 г., когато основава „Фондация Леонардо ди Каприо“, той влага над 100 млн. долара в над 200 благотворителни проекта. Обяснява, че целта на фондацията му е да се фокусира върху такива критични точки в опазването на околната среда, където ефектът от помощта му би бил най-голям.

4. Джери Зайнфелд

Комикът, известен с телевизионното си шоу Seinfeld, е дарил заедно със съпругата си Джесика, 50 млн. долара по проекти, подпомагащи семействата на новородени, както и децата до 3-годишна възраст. Любопитна подробност е, че той се ангажира с каузата на младите родители, след като на него му се ражда дете. Тогава осъзнава какви трудности имат семействата с неособено големи финансови възможности да обличат децата си във възраст, когато растат не с дни, а с часове.

5. Барбара Стрейзънд

Американската певица, актриса и композиторка Барбара Стрейзънд дарява 16 млн. долара по проекти, опазващи околната среда, и насърчаващи младите да защитават гражданските си права и да упражняват правото си на глас. Отделно Стрейзънд дарява 10 млн. долара по програма за кардиологични изследвания на жените.

6. Алек Болдуин

Най-често свързват Алек Болдуин с участието му в комедийното шоу Saturday Night Live. Той е известен със скечовете си за Доналд Тръмп и като бивш съпруг на красивата Ким Бейсингър. Но малцина знаят, че е щедър дарител в сферата на изкуството и културата. За последните десет години дарява близо 2.7 млн. долара на университета, който е завършил – Tisch School of the Arts, и 1.7 млн. долара на библиотеката East Hampton в Лонг Айлънд. Дарил е и 1 милион долара на Нюйоркската филхармония. Общо чрез фондацията си е направил дарения в размер на около 17.5 млн. долара, като немалка част от тях са били вложени в изследвания на причините на различни онкологични заболявания.

7. Майкъл Джордан

Баскетболистът Майкъл Джордан е фигура, която определено би внесла повече разбирателство в отношенията между афроамериканците и правоприлагащите органи в Съединените щати. За подобряването на тези отношения – под формата на различни инициативи – Джордан е дарил 2 млн. долара. Той подкрепя и каузата афроамериканците да бъдат насърчавани да завършат висше образование и да познават историята и културата си. Само за последното Джордан е дарил 5 млн. долара на Националния музей на афроамериканската история и култура.

8. Сандра Бълок

Актрисата Сандра Бълок, която е известна с ролите си в „Гравитация“, „Мис таен агент“ и „Жега“, има щедро сърце- дарява 250 хил. долара за хранителната банка на Централен Тексас, а всеки път след опустошителен ураган или пожар дарява по един 1 млн. долара на Червения кръст за справяне с последиците.

9. Майли Сайръс

Въпреки лудите си изцепки, изпълнителката на хита Wrecking Ball е направила някои наистина мили дарения, като например през 2020 г. в един ден дарява 120 броя такос (сандвич от тортиля, свит на руло) на медици, работещи в COVID-отделения. След горските пожари в Калифорния през 2019 г., при които тя и тогавашният ѝ съпруг Лиъм Хемсуърт, загубват един от домовете си, решава, че би било добра идея да помогнат на тези, които не могат да си позволят нов дом, и дарява половин милион долара по проекти, подпомагащи бездомни. А от червилото си Viva Glam lipstick предоставя печалбата си за фонда Mac AIDS Fund.

10. Матю Макконъхи

Американският актьор Матю Макконъхи е известен преди всичко с ролите си в романтични комедии, макар че печели „Оскар“ за превъплъщението си в образа на болен от СПИН електротехник, който създава нелегален канал за трафик на алтернативни лекарства. След смъртта на баща си основава благотворителна фондация с идеята, че определена част от живота си успешните хора трябва да прекарват в отдаване на благодарност за това, което са получили. Ето защо той дарява над 1.5 млн. долара на 17 различни благотворителни организации, развиващи инициативи в подкрепа на болните от СПИН и промотиращи здравословния начин на живот сред подрастващите.

11. Шарън Стоун

Звездата от „Първичен инстинк“ Шарън Стоун, която е известна с високия си коефициент на интелигентност (IQ-то ѝ се оценява със 154 точки), често е канена за лице на различни благотворителни каузи в помощ на пострадали от природни бедствия. Тя е говорител и на американската фондация за изследвания на СПИН. Освен това знае как да прави дарения с дългосрочен ефект. Съвместно с италианския дизайнер на бижута Силвия Дамяни даряват 200 хил. долара за изграждането на кладенци и санитарна система в Субсахарска Африка. Целта ѝ е да си осигурят чисти водоизточници за десетки хиляди хора, които да подобрят живота им в дългосрочен план. Умно, нали?