Кого покровителства принц Чарлз – измамници и милиардери?

Тъмни облаци се скупчиха над главата на принц Чарлз. Британските медии следят под лупа паричните потоци към благотворителната му фондация. И са попаднали на името на Уилям Бортрик.

 

Той е посредник, който обещава на богаташите, приели да дарят за фондацията на принц Чарлз, почести и любезности лично от престолонаследника. Срещу това взима определена комисиона.

Принц Чарлз с Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз.

Според Sunday Times британският престолонаследник се е срещал няколко пъти с посредника, като по време на срещите е възнаграждавал Бортрик за добрите организационни умения.

Журналистите твърдят, че срещите са поне девет. Бортрик е получил 1000 паунда само защото е предал благодарствено писмо от принц Чарлз на руския банкер Дмитрий Леус и е участвал в организирането на награждаването на саудитския милиардер Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз с почетния Орден на Британската империя в края на 2016 година.

През последния месец около връчването на този орден принц Чарлз си има не малко неприятности – неговата дясна ръка Майкъл Фосет се оттегли от поста си на изпълнителен директор на благотворителната му фондация, след като в британските медии се появиха обвинения, че Фосет е използвал влиянието си, за да може саудитския милиардер Бин Махфуз да получи почетното отличие, а по-късно и британско гражданство.

Принц Чарлз с Майкъл Фосет.

Около Дмитрий Леус историята с дарението също не е съвсем чиста – банкерът е обвинен в пране на пари. Подозрения е предизвикало дарението му от 500 хил. паунда за фондацията на принц Чарлз. Твърди се, че през 2020 г. Бортрик е получил 5000 паунда за „разходи“ по въпросното дарение.

В същата година, след среща с банкера на 5 август, Бортрик му пише: „Току-що разговарях с Негово кралско височество – принца на Уелс, който оценява вашата щедрост и ме помоли да ви предам личните му поздрави“.

Следват две покани към Леус за частни събития в кралските резиденции на Чарлз в Шотландия, които са подготвени от Бортрик. Но британският принц и руският банкер така и не се срещат. Събитията са отменени заради пандемията и съмнителни случки от миналото на банкера. Според източници, пожелали анонимност, Леус побеснял и дори поискал „парите на семейството му да бъдат върнати“.

Mail on Sunday пък съобщава, че принц Чарлз имал други срещи със „съмнителни особи“ – една от тях бил живеещият в Лондон китайски бизнесмен Бруно Уан. Той също бил направил дарение от 500 хил. паунда за благотворителните акции на принца. В същото време Уан е издирван от тайванската полиция по обвинения в пране на пари и бягство от правосъдие. Уан категорично отрича подобни твърдения и твърди, че те са измама.

Томове с изследвания на родовата история на британската аристокрация, издадени от Burke’s Peerage.

След като британската преса гръмна с разкритията за съмнителните дарения, във Фондацията на принц Чарлз започна вътрешно разследване. В резултат на него Дъглас Конъл, председател на Фондацията, също подаде оставка, като обясни, че проверката е открила доказателства за „измама“ и „груби нарушения на правилата“ – обстоятелства, за които той не е имал ни най-малка представа.

Според информация на Sunday Times през последните седем години принц Чарлз се е срещал с Бортрик в Англия, Шотландия и Саудитска Арабия. Бортрик е присъствал на вечери, организирани в чест на настоятелите на фондацията в кралските резиденции на принц Чарлз в Кларънс Хаус, в двореца „Сейнт Джеймс“, в Бъкингамския дворец, както и в посолството на Великобритания в Рияд. Вероятно последната им среща се е състояла в Замъка на Мей – любимия дом на кралицата майка.

Към днешна дата Уилям Бортрик е редактор и собственик на Burke’s Peerage, издателска компания, специализирана в проучванията на родовата история на британската аристокрация. По непотвърдена информация той използва бизнеса си, за да организира срещи на богати бизнесмени с кралските особи, като лобира те да получат титли и почетни длъжности.

Уилям Бортрик.

По повод медийните публикации от Burke’s Peerage излязоха с официално изявление. В него се казва, че Уилям Бортрик се гордее с възможността да подкрепя благотворителната Фондация на принц Чарлз и се е срещал с него по време на събития и никога в лично качество.