Киану Рийвс дари 70% от хонорара си за „Матрицата“ за изследвания на ракови заболявания

Няма много известни личности, които да са обичани от всички. Изключение беше американската филмова и телевизионна звезда Бети Уайт, която почина в последния ден на 2021 г., на 99-годишна възраст.

 

Друго изключение е канадско-американският актьор, роден в Бейрут –  Киану Рийвс.

От скоро феновете му имат още една причина да го харесват – след като се снима в най-новата серия на франчайза „Матрицата“, стана ясно, че 57-годишният актьор, израснал в Канада, е дарил 70% от хонорара си за ролята си за изследвания на рака. Направил го е в чест на по-малката си сестра.

Киану Рийвс в „Матрицата“ от 1999 година.

Кинонаблюдатели припомнят, че за участието си в „Матрицата“ през 1999 г. Рийвс получава 10 млн. долара, после, през годините, от авторските права печели още 35 милиона долара. От тях алтруистичният актьор заделя 31.5 млн. долара, които дарява за изследвания на онкологичното заболяване – левкемия.

Причината – по-малката сестра на актьора – Ким, през 1991 г. е диагностицирана с левкемия и в продължение на осем години се бори с онкологичното си заболяване. През 2001 г. влиза в ремисия, но дори и след това Рийвс продължава да дарява пари за каузата и дори създава своя собствена фондация, за да помогне за събирането на повече средства.

Киану Рийвс със сестра си Ким.

Екранният Джон Уик нарочно не назовал името на фондацията, за да не привлича твърде голямо медийно внимание.

През 2020 г. „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че Рийвс е продал на търг възможността някой да разговаря с него на четири очи в Zoom в продължение на 15-минути. Актьорът предварително обявил, че приходите от тази среща ще бъдат дарени на Camp Rainbow Gold – лятна програма за деца от Айдахо, страдащи от онкологични заболявания. След наддаване щастливецът, предложил най-висока сума – 19 хил. долара, имал възможност лично да разговаря с екранния Нео.

Рийвс не за първи път проявява щедрост – ABC News съобщи, че актьорът е подписал клаузи в договорите си част от печалбите му за двете продължения на „Матрицата“ да се разпределят между екипите, създали специалните ефекти и дизайна на костюмите.

„Рийвс смяташе, че благодарение на тези хора филмът е станал толкова касов и заради това искаше и те да имат дял в разпределянето на печалбите“ – обяви неназован източник, работил по заснемането на „Матрицата“.

Киану Рийвс и Джийн Хекман.

Рийвс също се отказа от части от заплатата си, за да направи определени филми, включително „Скорост“ и „Аматьорите“. Рийвс приема да намали заплатата си само и само за да работи с актьори легенди като Джийн Хекман. Той направи същото и за филма „Адвокатът на дявола“, като тогава целта бе да се привлече в продукцията Ал Пачино.

При други случаи Киану Рийвс се бори за това отделни творчески екипи да реализират проектите си, като за целта приема да участва в тях. Такива са филмите „Сладък ноември“ и „Твърда игра“.

Кадър от „Сладък ноември“.

Освен това екшън звездата е много щедър човек. От Comicbook.com съобщават, че Киану Рийвс е направил скъпи подаръци на всеки от каскадьорите, снимали се във филма „Джон Уик“.

Всеки от тях получил по един часовник Rolex на стойност 10 хил. долара. И Брус Лий Консепсион, и Джеръми Маринас споделиха в Instagram снимки с щедрите си подаръци. На гърба на всеки от часовниците има гравиран надпис „The John Wick Five, [следва името на каскадьора] Благодаря, Киану. JW4 2021“. За да има и той спомен от филма, Рийвс купил и на себе си часовник.

Ето защо няма нищо учудващо, че не само феновете на „Матрицата“ харесват актьора, изиграл Нео.