Японка е най-възрастният човек на Земята

Кане Танака навърши 119 години преди няколко дни, с което подобри световния рекорд за дълголетие. Ето какво друго се знае за нея:

 

Вестта бе споделена в Twitter от пра-правнучката на Кане, Джунко: „Страхотно постижение! Баба навърши 119 години! Надявам се да продължиш да живееш все така щастлива и на пълен максимум!“

Кане Танака.

Кане Танака се ражда на 2-ри януари 1903-а в село Ваджиро. На 19 се омъжва за собственик на магазин за ориз и остава да работи там чак до 103-годишна възраст. Госпожа Танака определено е видяла много от живота – преживяла е някои от най-ужасяващите събития на XX в. – двете световни войни и испанската инфлуенца през 1918-а. Но също така пред очите ѝ са минали много хубави и вълнуващи сцени, като 49 летни и зимни Олимпийски игри.

Кане Танака на млади години.

В интерес на истината, не си спомням баба Кане да е говорила много за миналото… Тя обича да мисли за бъдещето и гледа да се наслаждава на настоящето.“ – разказа миналата година пред CNN нейният внук Ейджи Танака.

Рекордьорката на миналогодишния си рожден ден.

Дълголетницата живее в дом за възрастни хора в японската префектура Фукуока. Семейството ѝ казва, че поддържа тялото и ума си будни чрез решаването на математически задачи и задоволявайки любопитството и жаждата си за знания по всевъзможни начини.

Сатурнино де ла Фуенте Гарсия – най-възрастният мъж на Земята.

Впрочем, Кане Танака е носителка на титлата още от 2019-а, когато е вписана в „Световните рекорди на Гинес“. Но докато японката продължава да подобрява собствения си рекорд, то през септември 2021-а испанецът Сатурнино де ла Фуенте Гарсия стана най-възрастният жив мъж на планетата. По думите на 112-годишният джентълмен, дълголетието се постига със спокоен начин на живот и не желаейки и не правейки вреда никому.