Къщата на Панайот Хитов в Русе се събужда за нов живот

Къщата на легендарния български революционер, четнически войвода и хайдутин в Русе, намираща се на улица „Борисова“ № 47, ще се превърне в дом на изкуствата. Ето какво означава това:

 

Център за култура и изкуство, предоставящ място за изява на артисти, различно от сцените на държавните културни институции.“ – около тази идея са се обединили от Общинския съвет заедно с кмета на крайдунавския град – господин Пенчо Милков.

Къщата а Панайот Хитов в Русе.

Сградата ще бъде стопанисвана в продължение на 7 години от Сдружение „Блок 14“. То има за цел да подпомага развитието на младите хора в областта на изкуството и културата. Наред с това и ще създава условия за усъвършенстването на различните видове изкуства и ще насърчава заниманията от подобно естество сред младежта. Затова в бившия дом на Панайот Хитов спектаклите, концертите, литературните четения и изложбите оттук насетне ще са нещо напълно обичайно. На този линк можете да видите и официалната им страница във Facebook – https://www.facebook.com/blok14ruse/ .

Впрочем, на предходната сесия на Общинския съвет, председателят на сдружението – актрисата Евгения Явашева – сама заяви готовност да ремонтира таванските терени и мазето на зданието.

Фотопортрет на Панайот Хитов от 1867 година.

Да припомним, че макар и Панайот Хитов да се ражда в Сливен на 11-ти ноември 1830 г., след Освобождението той се премества в Русе, където на 12-ти февруари 1918 г. умира на 87-годишна възраст. От няколко десетилетия домът му стои празен и се руши, така че взетото преди няколко дни решение е и в полза на изкуството, и за утвърждаване на националната ни памет.