Кариера след напускането

Понякога си струва човек да си тръгне от голяма корпорация и да посвети времето си на работа „за душата”, за да постигне истински успех и признание. Разказваме ви историите на три много различни жени, които са се отказали от сигурната си работа в полза на по-творчески професии, намирайки в тях своето призвание и възможност да печелят добре.

 

 

Сменя семейния бизнес с арт терапията

Пасари е дъщеря на богат индийски предприемач от Калкута, затова отначало планира да се присъедини към управлението на семейния бизнес. През 2007-а Свати получава бакалавърска степен в областта на търговията от Bond University в Австралия и се връща вкъщи, за да помага на родителите си за развитието на компанията.

Три месеца по-късно Пасари усеща, че работата в офиса я сковава и взима решение да напусне семейния бизнес. Тя постъпва в школа за праническо лечение, спомня си за детското си интерес към изобразителното изкуство и започва да рисува всеки ден. През 2008-а художничката организира първата изложба на свои работи и създава собствен бранд Soulink (дословно — „Съединение на душите”).

По-голямата част от картините си художничката създава интуитивно: по думите й вдъхновението я спохожда по време на медитация. Днес работите на Пасари струват от 1000 до 7 000 долара. Някои от тях могат да бъдат видени в офисите на Mani Group и Piramal или да бъдат придобити в индийски, американски и британски артгалерии.

 

От шпионажа към кулинарията

По време на Втората световна война Чайлд (с моминско име МакУилямс) работи като научен сътрудник в отдел на сектретното разузнаване и помага за разработката  на отрова за акули, за да предотврати сблъсъка на рибите с мини. След края на военните действия тя дори получава награда за гражданска служба като шеф на секретариата на Управлението на стратегически служби (УСС) на САЩ.

През 1948-а Чайлд заедно със съпруга си, бивш офицер от УСС, а по онова време дипломат, се премества във Франция. В един от ресторантите в Руан тя е очарована от простотата и изискания вкус на пържения палтус (морска риба). От този момент бившата шпионка започнала да се интересува от кулинария.

Чайлд далеч не е самороден талант в готвенето. Преди да се омъжи тя се храни с приготвени набързо замразени храни, а изпита си в прочутата парижка кулинарна школа Cordon Bleu взима едва на втория път след като забравя две от задължителните рецепти. Това не й пречи да основе през 1951 г. клуба за американки „Школата на тримата гастрономи”, а през 1961 г. да напише бестселъра си „Изкуството на френската кухня”.

През 1962 г. Чайлд отива в телевизионно предаване, посветено на книгата й, с яйца и тиган и демонстрира в пряк ефир как се приготвя прочутия й омлет. След това й предлагат да води собствено кулинарно шоу The French Chef.

Джулия Чайлд живее до 91 и умира през 2004 година. Тя е написала 19 готварски книги и e участвала в 13 телевизионни шоута, а състоянието й достига до 38 млн. долара.

 

Икономист става фотограф сюрреалист

Лара получава магистърска степен по икономика в Американския университет в Бейрут и известно време работи по специалността си. Въпреки това училищното й увлечение към фотографията се оказва по-силно от интереса към цифрите. През 2008-а  Закул напуска работа и решава да прави по една снимка всеки ден, за да усъвършенства уменията си.

През 2011-а Лара Закул участва в националната изложба Women’s Art Exhibition в Ливан. През 2013-е две от нейните сюрреалистиччни работи са продадени на аукциони на Christie’s в Дубай: през април – „Сърцебиене” за 5625 долара, а през октомври – „Заловеният прозорец” (финалната стойност на лота е неизвестна, експертите са го оценили между 2000 – 4000 долара). Някои нейни снимки може да бъдат придобити и за 500 долара.

Днес Закул има почти 65 хил. последователи в Instagram: освен авторски работи, тя прави търговски снимки и вече има собствен курс по модна фотография.