Какво би направила доктор Стоева?

„Къде си тръгнал с този елегантен костюм?” – пита лекарка възрастен мъж, когото среща на излизане от асансьора пред болничното отделение. Мъжът, както е силно угрижен, изкривен от болка, изведнъж се оживява, а на лицето му разцъфва широка усмивка. Ще си помислиш, че вече нищо не го боли. И как ще го боли, като са го върнали в младостта и си е припомнил повода, заради който си е купил костюма – сватба, кръщене… Умее ги тези неща доктор Надежда Стоева от Пета многопрофилна болница в София – повишава настроението на болните си, успокоява ги. А колко много са ѝ благодарни не само за отношението, а че е успяла да ги излекува.

По отношение на работата си лекарката е толкова строга, че човек би казал, че е сбъркала професията си – става за генералисимус на генералните инспектори по контрола на качеството. В същото време през свободното си време далеч не се държи като военен – следи медицинските сериали, за да може да препоръчва подходящите на студентите си и пее в любителския дамски хор „Морфова Прокопова”, с който печели множество награди. Ето защо сега, след като преди дни се оказа, че доктор Стоева е един от лекарите, борещ се на първа линия с коронавируса и заразен с него, може да ѝ дадем кураж с някоя от песните на Петко Стайнов, Добри Христов, Тодор Попов.

От друга страна тази седмица по всички радиа в страната бе подета инициатива – в знак на подкрепа към българските медици, участващи в битката срещу коронавируса, те излъчват една от обичаните български песни „Ако си дал“ в изпълнение на Емил Димитров. Тя звучи в последните минути преди всеки кръгъл час.

В същото време в социалните мрежи има инициатива под наслов: „Подкрепа за българските медици борещи се с епидемията”. Тя се изразява в ръкопляскания от балкона – всеки ден, точно в 21.00 часа. Така правят и в Италия, и в Германия. А в Австрия още в 18.00 часа излизат на балкона и пеят в знак на подкрепа „Ода на радостта” – така, както се окуражават взаимно и италианците, поставени под карантина.

В Съединените щати световната звезда в ските 25-годишната Микаела Шифрин, чието хоби е да свири на китара и да пее, написа песен, която посвети на всички борещи се с пандемията – лекари, медицински сестри, полицаи, пожарникари и военни.

В профила си във „Фейсбук” трикратната носителка на Големия кристален глобус в Световната купа по ски алпийски дисциплини написа: „Искам всички да ви благодарим и да ви изпратим любов и сила, за да може да продължите да се борите. Ние сме с вас дори и от разстояние. Прегръщаме ви силно. Заедно ще се справим”.

Американските лекари Елвис Франсоа и Уилям Робинсон от Mayo Clinic в Минесота подкрепиха колегите си с песента на Джон Ленън Imagine.

https://www.youtube.com/watch?v=NEvIyarC248

Под записа, първоначално разпространен в социалните мрежи, на който виждаме как хирургът ортопед Елвис Франсоа пее, а колегата му – доктор Уилям Робинсон го акомпанира на пианото, пише:

„Има нещо красиво в общата битка. И красотата в предизвикателството, пред което сме изправени днес, е, че, за да се справим с пандемията, трябва всички да сме заедно! Да сме единни! Медицинските сестри, докторите, студентите по медицина, изследователите, търсещи лечение, политиците, шофьорите на такси, касиерите, работниците във фабриките и цеховете…Всички като един!”

В Канада дизайнерските компании SophieGrace и Madame Premier пуснаха лимитирана серия тениски – 400 бройки – на които са нарисувани лицата на три лекарки – станали много популярни в последно време, тъй като отговорят за борбата с коронавируса в провинциите Албърта и Британска Колумбия. Това са доктор Тереза Тем, доктор Дийна Хиншоу и доктор Бони Хенри. На тениските са нарисувани от художника, известен в Калгари, Манди Стобо.

Тениските струват по 45 долара, като от  SophieGrace и Madame Premier обявяват, че всички средства, спечелени от тях, ще бъдат дарени на три организации, които предоставят храна по домовете на поставените под карантина.

Това не е първата „модна” инициатива с лика на доктор Дийна Хиншоу, която в провинция Албърта всички познават, защото редовно дава указания по телевизията как да се предпазят от заразяване с COVID-19. Преди това с благотворителна цел се продаваха тениски в черно и бяло, където под образа й стоеше надпис: „Какво би направила доктор Хиншоу?”

А „Какво би направила доктор Стоева?” „Какво бихме направили ние?” Както пише в поста си във фейсбук, лекарката чака с нетърпение да се възстанови, за да продължи с любимото си хоби – професията си, която упражнява от 30 години.

А ние ѝ стискаме палци, пращаме ѝ хиляди усмивки и отсега си заплюваме място за концертите на хора „Морфова Прокопова”.