Защо трябва да спрем да пускаме балони в небето

Пускането на летящи балони в небето отдавна се счита за действие, свързано с тържествените поводи. Въпреки това нестопанската организация Balloons Blow предупреждава, че този на пръв поглед невинен жест, може да има катастрофални последици за околната среда. Ето за какво става дума:

 

1. Балоните са опасни за морския живот

Според проучване на Тасманийския университет, остатъците от балоните също са виновни за високите нива на смъртност сред морските птици. Същите изследователи установили, че 1/3 от общо 1733 мъртви птици, са починали заради поглъщането на паднали в морето балони.

В допълнение, университетът и научноизследователският център на град Вагенинген, Нидерландия, предоставиха 5 факта, защо именно тези боклуци са толкова опасни за дивата природа:

  • Балоните могат да пропътуват огромни разстояния.
  • Животните могат да се заплетат или задавят с тях.
  • Разграждащите се балони не са най-доброто решение.
  • Допринасят за високата смъртност сред животните.
Различни видове морски птици.

След като им свърши времето в небето, балоните падат на земята или в морето. А оттам птици, костенурки, делфини, китове, риби и други животински видове се оплитат, задушават или задавят, мислейки ги за храна. Китайските фенери също влизат в това число.

2. Латексовите и майларовите балони

Двата най-разпространени типа балони са тези от латекс и майлар:

Латексовите балони всъщност са разградими, но ще им отнеме от 6 месеца до 4 години, за да се разпаднат изцяло –  предостатъчно време някое животно да пострада сериозно с тях.

Майларовите балони са по-лошият избор от двата вида – не само, защото не се разграждат, а и са в пъти по-вредни за околната среда.

3. Съществуват алтернативи на балоните, щадящи околната среда.

Балоните отдавна се свързват с празненствата, за да носят радост на всички ги използваме за всякакви поводи: церемонии, декорации, партита, рождени дни и други. Но също така трябва да сме наясно с вредите, които могат да причинят на околната среда и животинския свят. Затова, вместо да ги пускаме във въздуха, можем да ги рециклираме или да ги използваме отново, например майларовите балони.

Съществуват и други алтернативи на балоните, с които хем можем да се забавляваме, хем да щадим околната среда: да направим сапунени мехурчета, да засадим цветя, да пуснем хвърчила, да си играем с въртележки, да духнем цветовете на глухарче или да си направим състезание с „въртолетчета“ от плода на явор.