Какви екологични престои ще ни предлагат един ден хотелите

В бъдеще начинът ни на пътуване ще бъде променен от нови концепции за възприемане на околния свят. Сред тях са така наречените екологични престои в хотели.

През 2021 г. в Лондон бе открит Room2 Chiswick, който бе обявен за хотел с нулеви въглеродни емисии до края на своето съществуване.

С други думи, хотелът е компенсирал целия си въглероден отпечатък – като се започне от строителството, мине се през материалите, поддръжката и се стигне до електрозахранването му.

В сравнение с типичния британски хотел с подобен размер, Room2 използва 89% по-малко енергия на квадратен метър, благодарение на термопомпи със земен източник, панели за слънчева енергия, водоспестяващите инсталации, зелен покрив и мерките по два типа политики – за устойчиви обществени поръчки и за нулеви отпадъци.

В САЩ, хотел Marcel New Haven в стил Баухаус – „Колекция Tapestry“ на Hilton, е на път да стане първият хотел с нулево нетно потребление в страната. Той се намира в реновирана сграда, която е културно наследство и е проектирана от известния архитект, роден в Унгария, Марсел Бройер.

В този хотел, който бе открит през май 2022 г., всички функции са захранвани със слънчева енергия от 1000 фотоволтаични панела на покрива и в резултат на това имотът отделя нулеви въглеродни емисии.

Друг пример за екологичен престой в хотел предлагат в луксозните курорти на Малдивите, където прилагат нов подход към отпадъците с новаторска „Лаборатория за устойчивост“.

Хотелът разполага и с прозорци с троен стъклопакет, електрически микробус и навес, пълен със зарядни устройства за електрически автомобили, включително 12 Tesla Superchargers – подобрения, които са осигурили на хотела сертификат LEED Platinum.

Ако погледнем в бъдещето, Six Senses Svart има за цел да бъде първият в света положителен пример за хотел, използващ енергията от възобновяеми енергийни източници по възможно най-добрия начин. Той ще отвори врати през 2024 година и се намира на Северния полярен кръг в Норвегия.

Със своя екологичен надводен дизайн, вдъхновен от съоръженията за местно сушене на риба, той има система за ползване на слънчева енергия, ресторант с нулев въглероден отпечатък и ефективни системи за управление на отпадъците и водата. С тези приспособления хотелът има за цел да помогне на екологично настроените пътешественици да се запознаят без притеснения с полярния регион.

През 2024 г. предстои да се появи и курортът Шейбара, който е изцяло извън мрежата на останалите курортни селища. Той е разположен в защитен морски парк край бреговете на Червено море, Саудитска Арабия. Този парк е известен със своите гъсти мангрови гори, девствени коралови рифове и разнообразния морски живот.

Собствениците на сертифицирания с LEED Platinum хотел планират да сведат до минимум своя въглероден отпечатък по много начини. Като за начало те са помислили за разположението на хотелските стаи, подобни на капсули над водата (за да не пречат на морския живот), после – за инсталирането на соларна ферма, захранвана със слънчева енергия, за обезсоляване на морската вода и превръщането й в прясна. Не са последно място има и съоръжения за рециклиране.

Кажете сбогом на езиковите бариери

Няма нищо лошо в това да играете шаради, но не би ли било по-хубаво да провеждате по-задълбочени разговори с хората, които срещате, докато пътешествате?

Да предположим, че езиковите бариери останат в миналото. В такъв случай ние ще можем да общуваме с различни култури, да работим и живеем в чужбина, да откриваме нови бизнес възможности и да се свързваме с близките си, дори когато се намират накрай света в буквалния смисъл на думата.

Добрата новина е, че преводът в реално време с всеки изминал ден става все по-съвършен.

Pixel Buds на Google могат да превеждат казаното директно в ухото ви или да споделят транскрипция, която да можете да проследите.

Компанията също така работи върху очила с добавена реалност, които показват преведения текст върху лещите в реално време.

Друга компания – Mymanu, също предлага автоматичен гласов превод чрез своите слушалки CLIK S.

В момента те се използват в хотелиерството и скоро ще бъдат разпространени в помощ на търсещите убежище в Обединеното кралство. Слушалките се синхронизират с приложението за превод MyJuno на компанията, за да помогнат на потребителите да общуват на над 37 езика.

Компанията твърди, че скоро ще пусне на пазара първите в света слушалки с гласово управление и поддръжка на eSIM. Наречени „Titan“, те ще могат да се използват като телефон без екран, а също така да предлагат превод на живо, без да е необходимо приложение за телефона.