Как милиардерите възпитават децата си

Да разчитаме на образованието или на личните качества на детето, да ограничим ли достъпа им до социалните мрежи, как да не се престараваме с възпитанието, но и да не даваме прекалена лична свобода – всички родители са се сблъсквали с подобни въпроси. Ето какво мислят за възпитанието на децата топмилиардерите в света.

 

 

Ричард Брансън, основател на Virgin Group, с 2 деца

„Ако детето ви възнамерява да пробва нещо забранено, направете го заедно с него. Това е по-добре, отколкото да го принудите да го направи тайно от вас. Възрастните прекалено често се опитват да защитят децата от разочарованието при провал и неуспех. Това е голяма грешка. Колкото повече говориш на децата, че няма да успеят, толкова по-бързо ще загубят любопитството и решителността си“.

 

Бил Гейтс, основател на Microsoft, с 3 деца

„Ние се стремим да намерим баланс – когато от една страна децата имат свобода на избора, а от друга – нямат толкова пари, че да прекарат живота си, без да правят нищо“.

 

Уорън Бъфет, американски предприемач, CEO на Berkshire Hathaway, с 3 деца

„Виждал съм как мнозина управляват собствените си деца, и няма нищо по-лошо от това да искаш нещо от децата си с помощта на пари. На моите винаги съм казвал, че могат да се занимават с каквото поискат – да завършат колеж, да станат лекари или юристи. Призовавал съм ги по всякакъв начин да използват талантите си за благото на света. Ще оставя на децата си достатъчно пари, за да могат да се занимават с каквото искат, но не толкова много, че да не се занимават с нищо“.

 

Джеф Безос, шеф на Amazon.com, собственик на компанията Blue Origin и на издателската къща The Washington Post, с 4 деца.

„Колкото до образованието на децата, ние подхождаме по твърде нетрадиционен начин: те си правят научни експерименти в кухнята, учат основното китайско наречието мандарин,  усвояват сингапурска програма по математика и играят на различни игри със съседските деца. Аз позволявм на наследниците си да ползват остри ножове от 4-годишна възраст. Никой не крие и електрическите уредиот малките. Сигурни сме, че така децата ще могат да опознаят света отрано и да свикнат с неговото устройство. Бих предпочел да съм баща на дете с девет пръста, отколкото на дете, което няма възможност да опознае света“.

 

Илън Мъск, основател на компанията SpaceX, с 5 деца

„Не съм лош баща. Децата прекарват с мен повече от половин седмица и аз им отделям достатъчно внимание. Освен това ги взимам със себе си на походи. Те имат възможност да получат твърде необичаен опит, който ще могат да оценят като пораснат. Никога не тръгвам на поход по свое желание, правя го само защото искам поне понякога те да се сблъскат с трудности. Те са длъжни сами да готвят, да почистват и да правят всичко, което се прави по време на походи“.