Как коронавирусът промени етикета

Британски експерти по етикет дадоха съвети на хората, които след карантината искат да останат вежливи, спазвайки установените ограничения.

 

Как да напомним на събеседника си да спазва дистанцията? Как да откажем поканата за купон, ако там ще присъстват много хора? И накрая, струва ли си да доносничим за нарушителите на реда? Експертите отговориха на тези важни въпроси на изданието The Guardian, както и на всички хора, които се озоват в подобни ситуации.

Едно от най-слабите места за вежливия човек се оказа изискването към британците да не се събират повече от шест души на едно място. Ако ви поканят на вечеринка, как да разберете дали там ще има малко гости?

Препоръка дава Уилям Хенсън, коуч по етикет и водещ на подкаста «Help! Sexted My Boss».  „По-рано хората имаха отвратителния навик да отговарят на поканата с въпрос: „А кой друг ще бъде?”  – казва той. Хенсън има предвид, че по този начин човекът дава да се разбере, че се интересува, доколко интересни ще са гостите, които ще присъстват, и струва ли си изобщо да ходи на купона. „Сега подобно питане е позволено и дори е проява на грижа за здравето. – твърди експертът – Така или иначе вие може да маскирате въпроса си – ако ще носите торта или домашна лимонада, попитайте: „Трябва да знам колко души ще присъстват, имам нещо предвид”.

Освен това купоните не бива да продължават много дълго, считат експертите. Даяна Матърс, автор на канала „Granny Manners” в You Tube, обяснява пред изданието, че колкото по-дълго останете на празника, толкова повече ще пиете, следователно, по-малко ще следите за социалната дистанция, принуждавайки разтревожените си приятели или роднини да се чувстват все по-неловко.

Според експертите по етикет, сега е напълно прилично домакините на купона да установят предварително времевите рамки. Те биха могли да кажат нещо от рода на: „Какво ще кажете да пийнем от шест до седем?”.

„Ако в 19:00 хората все още не са си тръгнали, може да увеличите времето с половин час” – предлага Матърс. Според нея е съвсем лесно да накарате гостите да се разотидат: „Просто станете от мястото си. Всички са длъжни да разберат този намек”.

За много учтиви хора, които възнамеряват наистина да спазват санитарната дистанция, трудности могат да създадат събеседници, които се приближават твърде много. Как да кажем тактично на човека да се отдалечи. Ако това е станало случайно, може да отправите меко напомняне. Но Уилям Хенсън съветва да сте строги с човек, който преднамерено скъсява санитарната дистанция. „Трябва да направите крачка назад и да кажете: „Това са два метра, и ще съм ви благодарен, ако се отнасяте към тях с уважение”. И не бих се извинявал, разбира се. Бъдете лаконични. Ако смекчите съобщението, то няма да подейства”, казва Хенсън.

Важен въпрос се оказа и трябва ли да съобщавате на съответните инстанции, ако знаете, че някой от познатите ви нарушава установените норми. Тук мненията на експертите се разминават. Според Уилям Хенсън, ако нарушението е сериозно, си струва да съобщите, но трябва да сте готови за край на приятелството със съответния човек. Докато Дебора Робинсън е категорично против. „На всички ни е време да приключим с доносничеството, – призовава тя. – Някои хора започнаха да правят това много лесно”.