Как да „оцелеем“ в Новогодишната нощ?

Събирането около масата в новогодишната нощ винаги е свързано със сериозна подготовка. То почива както на традициите, така и на психологията ни, защото изобилието от храна създава усещане за сигурност и материално благополучие. Но понякога то може да създаде и здравословни проблеми. Ето няколко съвета как да отпразнуваме Нова година безгрижно и весело.

 

Диетолозите препоръчват да не гладуваме преди празника с идеята да компенсираме в нощта срещу 1 януари. Редовното хранене на 30 и 31 декември ще намали риска от преяждане в новогодишната нощ и няма да натовари храносмилателната ви система.

Според диетолози гладният човек изпитва по-малко удоволствие от храната, защото се храни бързо. В подобни случаи тежестта и болката в корема са неизбежни. Ако идеята за гладуването е свързана с желанието в празничната вечер да опитате от всичко на масата, то тогава нека през деня се храните умерено, а вечерта просто си вземете по-малки порции и дъвчете бавно.

Не дръжте майонезата и салатите, които предварително сте приготвили, повече от 3 часа на масата. Принципно домашно направените салати със сметана или майонеза не трябва да стоят в хладилника повече от 12 часа, а месото – повече от 48 часа.

Според диетолози зеленчуковите салати с краставици и домати губят полезните си свойства, ако са били нарязани много преди консумация. За да се запазят витамините и микроелементите, те трябва да се ядат, докато са пресни.

Не забравяйте, че подсладените газирани напитки, включително шампанското, натоварват стомаха и панкреаса. За това е важно да консумирате напитките в умерени количества и да не ги пиете на гладен стомах. По-добре е да замените безалкохолните напитки с домашно направени сокове от лимони, портокали, грейпфрути.

Не прекалявайте с алкохола, защото при заболявания на панкреаса и жлъчния мехур най-лошата комбинация са високоградусните напитки с мазна храна, особено ако тя е изстинала.

Диетолозите съветват и между основното ядене и десерта да има дълга пауза. Те дори препоръчват парчето торта или сладкиш да останат за сутринта – с кафето или чая.

Разбира се, поднасянето на десерта има чисто психологически елемент – когато наближи краят на празника, всички са недоволни. Децата плачат, че игрите трябва да приключат, а те да се приберат у дома. Възрастните също са тъжни – отнело им е толкова време да приготвят всичко за празника, а той толкова бързо свършва. Ето защо в този случай десертът има „обезболяващ“ ефект.

Някои диетолози предупреждават, че често пъти преяждането в новогодишната нощ е свързано с невъзможността човек да се забавлява по друг начин. Така, образно казано, храната поема функциите и на хляба, и на зрелищата. Ето защо не се ограничавайте само до запалването на бенгалски огън или пускането на фойерверки, а предварително се подгответе да организирате интересни игри за хората около масата.

След празничната нощ планирайте занимания за свободното време, за да не преяждате, защото ви е скучно. Не гответе десет дни предварително, така че храната да остане в големи количества и да се чувствате длъжни да я изядете, за да не се развали.

Ветеринарните лекари съветват и да не давате остатъците от новогодишната трапеза на домашните си любимци. Сред опасните ястия са мазните и пушени храни, а също така и сладкишите. Статистиката показва, че след Нова година собствениците на домашни любимци идват във ветеринарните клиники най-често с проблеми с отравяне (75%), а само 33% от посещенията са свързани с нараняване или стрес от използването на пиротехника.

И накрая – не изпитвайте вина заради преяждането. Навикът да се готвят по много ястия за новогодишната нощ, който е и пряко „отговорен“ за преяждането, е свързан с ритуалното изпращане на старата година и посрещането на новата. При много народи съществува поговорката: „Както посрещнете Новата година, така и ще я прекарате“. Заради това домакините готвят и ядат много, за да бъде годината изобилна и богата.

Освен това изобилието на масата на подсъзнателно ниво успокоява човек – храната гарантира чувство на сигурност и комфорт. Не на последно място, когато готвим за близките си, ние изразяваме любовта си към тях. Създава се и чувство за общност, защото е много трудно да откажете парче пица или парче торта, което се отрязва за всеки, седнал около масата. За това запазете приятното усещане, че прекарвате времето заедно със скъпите си хора и не позволявайте преяждането да ви развали празника.