Как да възстановим психическото си равновесие

Лятото чука на вратата, но високите нива на тревожност, натрупали се през последните месеци, ни пречат истински да му се зарадваме. Ето няколко простички съвета за възстановяване на психическото равновесие.

 

 

 

 

 

 

1. При преумора – възстановително разтягане

При възстановителното разтягане нивата на стрес се регулират. Това може да се постигне с йога или пилатес. За разлика от силовите упражнения при фитнеса, които в някои случаи могат да натоварят сърцето и да предизвикат нов стрес за организма, то при възстановителното разтягане нервната система се зарежда чрез мислено фокусиране върху удължаването на мускулите и ставите.

Тези упражнения са задължителни за хора, които прекарват дълго време в една и съща поза – зад бюрото, волана на колата или пулта на някоя машина. Важното при тях е, че дори и да почувствате болка, докато се разтягате, тя има положителен и тонизиращ ефект – и нещо повече, показва, че цялото ви тяло е ангажирано в процеса на отпускане на напрежението.

2. При непоносимост към дразнещи звуци – звукотерапия

Нерядко ни се налага да работим в условия на замърсена звукова среда – около нас постоянно се чуват дразнещи странични шумове. Когато гоним срокове и сме затрупани от работа, лесно ги игнорираме, но те се запечатват в съзнанието ни и по-късно, в по-спокойна обстановка, се завръщат с неочаквана сила.

Независимо дали го осъзнаваме или не, звуците могат драматично да повлияят на нашето физическо и емоционално състояние, въздействайки отрицателно на нервната ни система и повишавайки тревожността. Да се подложим на звукова терапия, не означава просто да си пуснем любимите музикални парчета. Определени звуци и мелодии създават среда, в която се чувстваме по-предразположени към самовглъбяване и творческо мислене. За това не приемайте със снизходителна усмивка признанията на хора, които преди да заспят слушат на запис шум от вълни, летен порой или котешко мъркане.

Специалистите в звукотерапията разполагат с кристални тибетски пеещи купи, с планетарни гонгове, с кварцови тунинг вилици и с вълшебния инструмент калимба сансула.

Целта на тези особени инструменти е да ви извадят от познаните състояния – за това макар и да обичате китарата или пианото, ефектът от тяхното звучене не би бил същият.

Резултатите от звукотерапията са по-ниски нива на тревожност, по-добър сън, по-добра концентрация и фокусиране. При звукотерапия в домашни условия легнете по гръб в слабо осветено помещение. Носете дрехи, в които се чувствате удобно, затворете очи и се пренесете в света на непознатите звуци, а след това просто се отпуснете и не мислете за нищо.

3. При нервно напрежение – свързване с природата

Редица изследвания показват, че прекарването на повече време сред природата засилва имунитета и подобрява общото психическо състояние. Има специална японска практика на къпане в горски извори, като преди това се препоръчва дълга разходка с наслаждаване на ароматите и звуците около вас. Ако около вас няма близка гора или парк, купете си растение, пречистващо въздуха като бръшляна или като алоето, което събира негативната енергия. После, в стресови моменти просто погледнете саксията, вдишайте въздуха около цветето и прогонете мрачните мисли от ума си. Като стана дума за вдишване, ето още един простичък съвет за засилване на имунитета – вдишайте през носа за четири секунди, след това задръжте дишането, като преброите до четири, след това отново издишайте в рамките на четири секунди и задръжте дъха за още четири секунди.

При някои силно изнервени хора най-работещото решение е така нареченото „заземяване“. То се постига с енергично разтриване на стъпалата и дланите, както и на задната част на врата.