Как да си изберем маратонки за различните видове спортни занимания

Хората, които редовно спортуват, имат доста сериозни изисквания към обувките. Сега спортните марки предлагат огромно количество модели за най-различни видове физическа активност.

Хайкинг

Хайкингът, или пешеходният туризъм, напоследък става все по-популярен. Обикновеното ходене не изглежда нещо изтощително и непосилно, при това двучасова разходка може да изгори не по-малко калории от час и половина тичане. Не е задължително да пътувате надалече, за да се насладите на разходка из планината, в града можете да практикувате urban hiking.

За дълга разходка пеш са необходими леки маратонки с еластична горна част. Моделът Meridian (в продажба от средата на април) на американсия бранд DC осигурява допълнителна опора на свода на стъпалото и повишен комфорт при всекидневното носене. Освен това белите или черните маратонки отлично се вписват във всекидневния гардероб.

Скейтборд

Притежателите на скейтборд отдавна познават бранда Vans, който вече 50 години успешно произвежда обувки, идеални за тяхното хоби. Новаците, които искат да станат част от общността на скейтбордистите, трябва да си купят кецове Vans. Универсалният платнен модел, вулканизираната подметка с вафлен грайфер правят карането на скейт по-комфортно.

Тичане

Изискванията на бегачите към маратонките обикновено са доста високи, но това е напълно основателно, като се има предвид, че тичането силно натоварва ставите. Брандът Nike не много отдавна пусна модела Epic React Flyknit, който прави тичането максимално комфортно.

Маратонките са леки и устойчиви. Горната им част е конструирана така, че опората, еластичността и въздухонепроницаемостта да са разположени именно в тези зони, където е най-необходимо за бегачите. Пенопластът Nike React, от който е направена подметката, ефективно тушира усещането за неравностите по пътя.

Фитнес

Трениращите фитнес знаят колко е важно да имат леки и удобни маратонки. Мнозина комбинират в залата няколко вида натоварвания: кардио, силови упражнения, разтягане. За всичко това е необходим универсален модел, който се адаптира към различните видове физическа активност.

Новите маратонки Reebok Fast Flexweave са създадени с използването на иновационната технология Flехweave, чиято особеност е патентованата „осморка” на тъканта, която прави маратонките леки, здрави и гъвкави едновременно.

Тенис

При избора на маратонки за тенис трябва да се обърне внимание на подметката – тя трябва да увеличава силата и ефективността на отблъскването, тъй като това дава съществено предимство по време на игра.

Брандът Asics обяви за сътрудничеството си с тенисиста Новак Джокович и представи нов модел маратонки за тенис  ̶  GEL- Resolution Novak, който осигурява подсилена фиксация и опора на стъпалото.

Asics са създали маратонките на базата на разработките на Института за изследвания на спорта ASICS, където се извършва подробен анализ на движенията и ефективността на спортистите на корта. Основен приоритет на разработките е увеличението на скоростта при запазване на стабилността на положението на стъпалото на играча.

Пилатес, йога, разтягане

Сигурно сте забелязвали, че, когато сте на занятия по пилатес или стречинг, инструкторът настоява да се упражнявате без маратонки. Това решение е напълно обяснимо – по време на урока стъпалото трябва да е подвижно. Ако редовно се занимавате с такъв вид натоварване, трябва да се снабдите със специални обувки.

Например Nike Studio Wrap 4 идеално подхождат за тренировки, които обикновено се правят с боси крака (йога, танци, разтягане и пилатес), те осигуряват гъвкавост и свобода на движенията, но предпазват от влажния под и гарантират добро сцепление с повърхността.