Дебреценският карнавал на цветята

Ако следващата година сте решили да посетите Унгария, обезателно трябва да включите този изключително интересен карнавал в списъка си.

 

От Будапеща до Дебрецен

Дебрецен е вторият по-големина унгарски град. Освен че населеното място е известно с унгарските си революционни, религиозни и въстанически борби за свобода, от 1966-а насам, с малки изключения, в града се провежда и ежегоден фестивал, привличащ хиляди хора от близо и далеч.

Цветният карнавал

Това е „Карнавалът на цветята“ в Дебрецен (Debreceni Virágkarnevál), изпълняващ се всяка година на 20-ти август. По време на културното шествие преминават стотици платформи и композиции, украсени с живи цветя, бидейки придружени от унгарски и чуждестранни танцьори и фолклорни групи. В днешно време, обаче, Карнавалът на цветята е прераснал чак в Карнавална седмица, през която различни детски програми, концерти и театрални представления очакват посетителите в различни части на града. Подготовката за фестивала започва поне 2-3 седмици преди 20-ти август, като годишно около 150-250 хил. цветя биват използвани за украсяването на платформите. Впрочем събитието е уникално за Европа.

Короната на Свети Стефан

Короната на Свети Стефан, направена от цветя.

Любопитно е да се спомене, че датата на празничното шествие, 20-ти август, съвпада с тази на Свети Стефан (Сент Ищван). Унгарският светец (975-1038) е син на княз Геза Унгарски, който първи се заел с християнизацията на маджарите (унгарците). Въпреки това синът му Стефан през 1000 г. бил коронован за първия крал на Унгария, приемайки католицизма. Според легендата, крал Стефан получил своята корона от папа Силвестър II. Короната, макар и изгубена по време на двете световни войни, си остава символ на унгарската държавност, християнството и сред най-ценните унгарски реликви. Ето защо на карнавала човек може да види поне една платформа с декорации, изобразяващи Короната на Свети Стефан.

Произходът  

Снимка на карнавала от 1970 година.

Въпреки своята популярност, никой не е абсолютно сигурен какъв е точният произход на Карнавала на цветята. Според някои проучвания още през 1905 г. на улица “Пиац“( главната улица на града) е имало грандиозна цветна церемония, организирана с цел да бъдат закупени допълнителни линейки. Ала според други още през 1900 г. Гражданската асоциация на колоездачите на Дебрецен организирала мащабен велосипеден парад с цветни украси и състезание в града.

Но каквато и да е истината, обезателно трябва да посетите Карнавала на цветята на Дебрецен следващата година.

Оттук можете да видите и видеоклип на тазгодишното културно събитие – https://www.youtube.com/watch?v=7S3D9CSf__g .