Как да си изберем хладилник за дома

При избора на хладилник купувачът често се сблъсква с множество технически параметри, които го затрудняват да се спре на най-подходящия за потребностите му.

Ето на какво си струва да обърнем внимание.

Габаритите

Стандартният хладилник е с ширина 60 см и височина 160 – 190 см. Дълбочината на свободностоящите модели е 60 см, на вградените – до 55 см. Има и нестандартни модели.

„Повечето хладилници трябва да се намират на разстояние 10 – 15 см от стената. Ако е важно хладилникът да се побере изцяло в границите на кухнята, разгледайте моделите с нулев луфт  ̶  те може да бъдат поставени плътно до стената.

Двукрилен хладилник.

Широките хладилници Side by Side (известни още като двукрилни) трябва да могат да влязат в помещението и да заемат определеното им място. Трябва също да се вземе предвид ширината на входа към кухнята” – съветват специалисти.

Фризерът

От температурата във фризера зависи срокът на съхранение на продуктите в него.

При -12 градуса продуктите се съхраняват средно 1 месец, при -18 градуса – три месеца, при -24 градуса – до една година. За бързо замразяване на продуктите е необходим фризер с температура -24 градуса. Мощността на фризера се обозначава със снежинки – една снежинка съответства на -6 градуса.

Консумацията на електроенергия

 

 

Най-икономични са хладилниците от клас А: А+, А++, А+++. Колкото повече са плюсовете, толкова по-малък е разходът на електроенергия. Класовете В, С, D и Е се смятат за неикономични.

Компресорът

 

Компресорите биват линейни или инверторни. Първият вид е по-шумен, но по-рядко излиза от строя и по-лесно се подменя. Вторият тип е много по-тих, но по-често се поврежда и е по-скъп.

Линейният ту се включва, ту се изключва, и затова издава шум. Инверторният работи непрекъснато, регулирайки мощността си. Той е по-тих и по-икономичен, но зависи от резките промени на напрежението в електрическата мрежа и му е необходим стабилизатор на напрежението.

Освен това има модели с два компресора. Два компресора обикновено имат хладилниците премиум клас  и двукрилните. Единият обслужва хладилната камера, другият – фризера. Смята се, че двукомпресорните хладилници имат по-дълъг живот.

Обемът

Смята се, че на един човек му е необходим полезен обем от 120 л, за всеки следващ член на семейството се добавят 60 литра. Може да се пресметне по тази формула, а може и в зависимост от потребностите.

По думите ѝ на домакинство, състоящо се от един или двама членове, които рядко се хранят вкъщи, ще му е достатъчен хладилник с обем 120 л. За дву-тричленно семейство, в което много се готви, ще е подходящ хладилник с обем 200 – 300 литра.

Най-популярни в интернет магазините са тези с модификацията с две камери: хладилна и фризер. Обикновено тези модели са с височина 185 – 200 см и ширина 60 см. Купувачите предпочитат тези с долно разположение на фризера, тъй като така при всекидневната експлоатация достъпът до хладилното отделение е значително по-удобен.

Камерите

Еднокамерните модели имат само хладилно отделение, в двукамерните е добавен фризер. Оптималните модели, ако често готвите и се храните вкъщи, са трикамерните.

Те разполагат с хладилна камера, фризер и „зона на свежест” – отделение за съхранение при нулева температура на риба, месо, зеленчуци, сирена, зеленина. Четирикамерните модели са същите, само че с допълнителен фризер.

От повечето интернет магазини отбелязват, че се наблюдава нарастващ интерес към двукрилните хладилници. По правило това е доста голяма по размер битова техника, предназначена за семейства с четирима и повече членове.

Полезният обем на тези прибори е 400 л и повече, а ширината може да достига 120 сантиметра. Освен това набират популярност хладилните шкафове за вино и свободностоящите фризери ракли.

Допълнителни функции

Нежелана гледка – неработеща No Frost система.

Измежду най-полезните допълнителни функции можем да откроим No Frost, която позволява на хладилника да не се размразява.

В него не се образува лед поради постоянната циркулация на въздуха. Към полезните функции може също да бъде отнесена алармата при отворена врата.

Правилното съхраняване на продуктите също спомага за икономия на електроенергия. Друга допълнителна функция е антибактериалното покритие – с него е по-малък рискът от появата на неприятни миризми.