Как да съхраняваме правилно козметичните кремове

Когато говорим за висококачествена грижа за кожата са важни не само марката и списъкът на компонентите върху етикета на крема, но и как и къде го съхранявате. На пръв поглед може да изглежда, че еликсирът на красотата, който използвате ви е твърде познат, за да мислите за нюансите на съхранението му –  хвърляте го във вътрешния джоб на чантата и това е достатъчно. Ако обаче следвате няколко прости правила, можете не само да увеличите срока на годност на любимия си продукт, но и да подобрите ефекта от него.

 

Не оставяйте крема на слънце

Този съвет може да не звучи актуално, особено през зимата. Но всъщност винаги трябва да се съобразяваме с него. Директната слънчева светлина е в състояние да ускори разграждането на много от съставките срещу стареене, така че ако оставяте козметични продукти близо до прозореца, особено такива, съдържащи витамин С и ретинол, рискувате да намалите значително тяхната ефективност.

Препоръчва се всеки крем да се съхранява на тъмно и хладно място – например в чекмедже. Затова и козметичните продукти, съдържащи нестабилни компоненти (например витамин С, който много бързо се окислява на слънце и при контакт с въздуха, образувайки свободни радикали), обикновено се опаковат в непрозрачен съд, така че през него да не преминава светлина.

Съхранявайте крема при една и съща температура

Кремът трябва да се съхранява при постоянна температура между 10 и 25 ° C, за да се избегне бързото му разваляне. Ако има вероятност температурата на мястото за съхранение да се промени драстично, съставките няма да се запазят в първоначалното им състояние и ефективността на продукта може да бъде намалена.

Можете да приберете крема в хладилника, но не най-студеното място. Директният контакт с ледения въздух може да изиграе лоша шега на продукта. По-добре е да държите крема близо до вратата на хладилника и да го изваждате само когато го използвате.

Избягвайте парата

Много дами съхраняват продуктите си за красота подредени върху някой рафт в банята. Но парата от душа може много бързо да унищожи основните активни съставки във формула на кремовете, да не говорим, че загрятото и влажно помещение е идеално място за размножаване на мухъл и плесени.

Все пак можете да съхранявате козметични средства в банята, но, както вече споменахме, само на тъмни и сухи места (шкафове и чекмеджета), където парата не  може да бъде проникне. Най-добре е да държите продуктите извън банята, за да постигане на оптимални резултати при нанасянето им.

Затваряйте внимателно бурканчето с крем    

Любимият козметичен продукт трябва да бъде защитен от кислород, прах и бактерии, за да ви служи достатъчно дълго.В противен случай може бързо да се окисли. Съветваме ви също така да не изхвърляте уплътнението от вътрешната страна на капачката – това е допълнителна възможност за предпазване на продукта от неблагоприятни външни влияния.

Не носете крема в чантата си 

Почти всяка жена е преследвана от желанието да разполага винаги с любимите си козметични средства. Но внезапни температурни промени (например при излизане от топлата стая на студената зимна улица), може да променят някои от свойствата на продуктите.  Препоръчително е да използвате козметика, която се съхранява при едни и същи условия преди и след излизане от дома.