Как да реагираме на критиката – Джеф Безос съветва

Изпълнителният директор на „Амазон” Джеф Безос сподели как според него трябва да се държим, когато говорят или пишат за нас нещо обидно.

Първо, разберете, че не биват критикувани само тези, които по никакъв начин не се изявяват. Ако ви критикуват, значи, че не сте извън играта. „Ако се занимавате с нещо, което е поне малко увлекателно, рано или късно ще се сблъскате с някакви упреци – казва Безос. – Ако не можете да го понесете, просто не се занимавайте с нищо интересно.”

Не се зацикляйте върху отмъщението, не си струва

Да речем, че някой наистина ви е обидил. Но нима искате да си губите времето с отмъщение? По-добре се спрете, поемете дълбоко въздух и продължете да си гледате работата.

Дори ако критиката е била напълно несправедлива, Безос съветва да си спомните думите на Конфуций: „Тръгнеш ли да си отмъщаваш, изкопай два гроба – единия за себе си”.

Не приемайте всичко твърде присърце

Най-добрият начин да се защитите от критика е да развиете непукизъм. Така или иначе не можете да спрете онези, които обичат да пишат гадости. Продължавайте по пътя си, те не заслужават да си хабите нервите заради тях.

Безос предлага следното упражнение, ако нечии думи са ви засегнали дълбоко: „Застанете на кръстовището и известно време наблюдавайте минувачите. Сто процента, никой от тях не мисли за вас”.

Представете си какъв щеше да е животът, ако никой нямаше право да критикува

Джеф Безос с приятелката си Лорън Санчес си правят експеримента с хората на улицата – и абсолютно никой не ги забелязва.

„Един от плюсовете на нашето общество е това, че имаме културни норми, които позволяват на хората да говорят ужасни неща. Никой не ви кара да ги каните на гости, просто ги оставете да се изкажат” – е съветът на Безос.