Изберете Пилатес и възрастта ви вече няма да има значение

Уморени ли сте от ходенето на фитнес? Така или иначе не постигате по-добра форма? Сякаш подобрената ви версия е някакъв мираж в бъдещето. Копнеете да си възвърнете външния вид от гимназията, когато сте били с плосък корем и стегнати прасци?

 

Сутрин с мъка ставате от леглото. Не разбирате защо физическите упражнения във фитнеса не ви ободряват. Чувствате се смачкани и изчерпани. Но ако попаднете на добър треньор по Пилатес – бивша балерина, например, веднага ще усетите разликата. Човек, като Лиза Джоунс, която някога е работила в Центъра по съвременно танцово изкуство на Марта Греъм.

Уредът „Кадилак“ .

До този момент тя е тренирала модели на различна възраст – като известната Лорън Хътън, която и на 73-годишна възраст рекламира бельо и даже се появи на корицата на Vogue, или като Лили Доналдсън, един от ангелите на „Виктория сикрет“.

Защо ви препоръчваме да потърсите треньор сред бившите балерини? Защото човекът, измислил техниката и станал неин кръстник, германецът Йозеф Пилатес, първоначално събира в студиото си в Манхатън танцьори и балерини. Годината е 1926-а, но чак в края на 90-те години Пилатес се превръща в мода. Всъщност тази техника е нискоударна и се стреми да увеличи силата и гъвкавостта на мускулите чрез тяхното постоянно и осъзнато напрягане и контролиране.

Столът „Вунда“.

Като влезете в студиото, веднага ще разберете дали това е вашето място. Някои посетители се стряскат от уредите, които виждат. Плашат ги леглото с пружини, шайбите, плъзгащата се количка и въжетата, столът с педал. Не, това не са уреди за средновековни мъчения! Уредът с каишите се нарича „Кадилак“, столът с педал –„Вунда“, а леглото с пружини – „Реформер“.

Ако треньорът ви е достатъчно добър, за да ви обясни кои мускули с кой уред се разтягат и как да синхронизирате дишането си, ще напуснете тренировката окрилен и изобщо няма да усетите кога е минал един астрономически час.

Уредът „Реформер“.

Целта на тези упражнения е да ви държи бодри, с по-висока от средната издръжливост. В същото време ще изглеждате свежи и стегнати, независимо дали сте на 26 или на 84-годишна възраст.

Йозеф Пилатес има една известна мисъл:

„След 10 посещения чувствате разликата, след 20 – я виждате, а след 30 – имате изцяло ново тяло“. Журналистка от Vogue, започнала социалния експеримент със себе си, решава, че ще посети студиото 30 пъти – ще тренира Пилатес около три пъти седмично в продължение на три месеца. След петото посещение, въпреки че го прави рано сутрин, преди работа, признава, че очаква всяка следваща тренировка с нетърпение.

Йозеф Пилатес, практикуващ занаята си.

Всяко посещение се различава от предишното (класическият метод Пилатес включва повече от 500 различни упражнения). Треньорката забелязва кога, след продължително пътуване в автобус или самолет, трябва да ѝ предложи упражнения за отпускане на мускулатурата.

И така след 20-ото посещение експериментиращата усеща разликата – чувства тялото си някак по-дълго. Но което за нея е по-важното – макар и сутрин да става в ранни зори, го прави с настроение, което предава на всички около нея.