Истинска или изкуствена: каква елха да изберете за коледните празници

Много често хората отдават приоритет на въздействието върху околната среда при избора на коледно дърво. Оказва се, че този подход често е неправилен. Има отговорни начини за използване на всякакъв вид дървесина. Има обаче и други критерии, които ще ви помогнат да изберете кое дърво е точно за вас, пише Reviewed.

 

Плюсове и минуси на истинското дърво

Плюс: автентичен празник

Коледното дърво е в центъра на вниманието, така че детайлите имат значение. От външния вид до аромата, всичко това не може да бъде възпроизведено изкуствено

Минус: то е лесно запалимо

Емблематичният аромат на дървото идва от растителните терпени, които са естествено запалими. Повечето съвременни изкуствени дървета са по-устойчиви на пожар.

Минус: изисква грижи и поддръжка             

Ако не искате да празнувате Коледа около кафяво и опърпано дървоо, обърнете повече внимание на среза. При предварително отсечените дървета основата на ствола е вече суха и мъртва – уверете се, че може да абсорбира вода.

Освен това инсталирането на истинско коледно дърво във вашия дом включва всички умения за преместване на всякакви мебели, за да му отворите място. Ако успеете да инсталирате дървото, без да загубите 20% от игличките му, това е коледно чудо.

Игличките на истинското дърво постоянно падат, дори при добри грижи. Подгответе се да ги почиствате ежедневно, за да елиминирате натрупването на лесно запалими частици.

Плюсове и минуси на изкуственото дърво

Плюс: удобство

Съвременните изкуствени дървета могат да бъдат разглобени на много различни парчета, което ги прави лесни за пренасяне вкъщи. Те могат да бъдат съхранявани в малка кутия до следващия сезон. Освен това не е нужно да поливате дървото или да обирате с прахосмукачка опадалите иглички.

Минус: евтино и опасно производство     

Подобно на всичко, произведено във фабрика, изкуствените дървета могат да имат редица недостатъци. Уверете се, че дървото, което купувате е  огнеупорно. Дърветата с по-ниско качество могат лесно да се запалят. Уверете се, че потребителските отзиви не съдържат чести оплаквания за постоянната загуба на игли, в противен случай няма смисъл да купувате такова дърво. Това ще доведе до по-високи разходи както за вас, така и за околната среда.

Плюс: ниска цена

Ако купите качествено, евтино изкуствено дърво, вече плащате около половината от това, което бихте платили за истинско. Освен това получавате дърво, което може да се използва в продължение на десетилетия, което е значително по-икономично от купуването на ново истинско дърво всяка година.

Минус: гледката не винаги е толкова красива   

Изкуственото дърво никога  няма да изглежда и да мирише като истинското. То не е живо, и това казва всичко.

Кое е по-екологично

Ако купите местно дърво, което е отгледано отговорно и след това го рециклирате, придобивката ви ще нанесе най-малко вреди на околната среда. Но си струва да проверите дали това е така. Ако ви предлагат дърво, което не е отгледано в специализирана ферма, това е достатъчно, за да наклони везните в полза на изкуственото. Освен това, ако във вашия град изхвърлят дърветата на сметищата, вместо да ги рециклират, те ще произвеждат метан в продължение на години.

За тези, които нямат достъп до цялата тази инфраструктура, най-екологичният вариант е модерно изкуствено дърво. Изкуствените дървета имат по-нисък въглероден отпечатък от истинските, защото могат да бъдат използвани повторно, често в продължение на няколко десетилетия.