Определящите арт събития на 2020 година

Изминалата година бе повече от бурна за арт сектора, с безброй кризи около глобалната пандемия, социални и политически разриви. Ето някои от най-значимите арт събития през 2020 година, като не се учудвайте – заради COVID-19 сред тях няма да видите нито една изложба.

 

1. Музеите в САЩ в деликатна ситуация заради движението „Животът на чернокожите има значение“

Джим Куно.

След като при полицейско задържане бе убит афроамериканецът Джордж Флойд, много музеи в Съединените щати разпространиха официални изявления, в които се опитаха да заемат омиротворяваща позиция и да внесат спокойствие. Малко по-късно те бяха разкритикувани в социалните мрежи. След известен период на ступор президентът на Музея „Гети“ в Лос Анджелис – Джим Куно бе сред първите, който се извини с думите: „Чухме ви. Факт е, че ние не успяхме да направим достатъчно, за да предотвратим напрежението и за да не стига до появата на движения като „Животът на чернокожите има значение“.

2. Скулптури на исторически личности – съборени и премахнати

И в Съединените щати, и във Великобритания немалко паметници на исторически фигури – робовладелци – бяха съборени или преместени. В едни случаи това бе направено от местните власти, а в други – от тълпи протестиращи. В социалните мрежи се разпространяваха снимки със статуята на робовладелеца Едуард Колстън, живял през XVII век, която бе съборена от пиедестала си в Бристъл, а след това „удавена“ в близката река Ейвън за радост на зяпачите.

3. Взривове в Бейрут промениха местната арт сцена

През август две мощни експлозии разтърсиха Бейрут. Над 200 души бяха убити, а стотици – ранени. Местният културен сектор изпадна в икономически колапс – известни галерии и музеи, включително музеят Sursock и галерията Sfeir-Semler, претърпяха тежки поражения. За да им помогнат, от ЮНЕСКО, както и от базираната в Брюксел организация с нестопанска цел „Мофрадат“, а не на последно място и Международният съвет на музеите се събраха, за да предоставят извънредна финансова помощ на пострадалите творци. Усилията по възстановяването на града продължават и сега.

4. Главният уредник в музея „Гугенхайм“ напусна заради обвинения в расизъм

Нанси Спектър.

В музея „Гугенхайм“ в Ню Йорк настъпи краят на една епоха – след 23 години работа в институцията главната уредничка Нанси Спектър напусна заради обвинения в расизъм. Това стана, след като музеят извърши вътрешна проверка по обвинения на кураторката Чедриа Лабувие. Тя твърди, че когато организирала изложба с работи на известния художник от хаитянски и пуерторикански произход Жан-Мишел Баския (1960-1988), отношението към нея било тенденциозно само защото била афроамериканка. Въпреки че проверката завърши без доказателства за расизъм, Спектър вече не работи в „Гугенхайм“. През 2020 г. и Джил Снайдър – директорката на Музея за съвременно изкуство в Кливланд – подаде оставка заради отменена изложба на художника Шон Леонардо. Причината за отмяната – опасения от обществено недоволство. Картините на Шон Леонардо представлявали нарисувани с въглен афроамериканци и латиноси, станали жертва на полицейско насилие. (Леонардо, който не бил предупреден, че изложбата му няма да се състои, обвини Музея в цензура.) И други директори на музеи се разделиха с постовете си – Музеят за съвременно изкуство в Детройт бе „обезглавен“, след като Елизия Бороуи Рийдър бе обвинена от служители, че създава токсична работна среда. Дългогодишният куратор на Музея за модерно изкуство в Сан Франциско – Гари Гарелс подаде оставка заради изказвания, определени от служителите на институцията за дискриминационни.

5. Със стрийминг на мега-аукциони арт пазарът се възвърна към живот

След като бяха забранени всякакви присъствени аукциони, „Кристис“ и „Сотбис“ бяха принудени бързо да преосмислят традиционната си дейност. Резултатът бе своеобразен аукцион – блокбастър, предаван на живо и гледан от десетки хиляди души. Аукционната къща „Сотбис“ бе първата, която тества новия формат, като на 29 юни организира петчасова вечерна разпродажба. В паметната вечер бе продаден „Триптих“ на Франсис Бейкън с начална цена 85 милиона долара. Сумата, която плати новият му собственик, бе 363.2 милиона долара. Наддаването бе излъчено на медийната платформа Cheddar, която е също се води на името на Патрик Драи, собственик на „Сотбис“. „Кристис“ направи своя удар през юли, като нейният аукцион ONE се проведе в Хонконг, Лондон, Париж и Ню Йорк и генерира общо 420 милиона долара. Това бе доказателство, че аукционните къщи могат да процъфтяват дори и в най-лоши времена.

6. Активисти във Франция с акция – „Върнете артефактите в Африка“

Муазулу Диабанц.

През юни активистът от Конго – Муазулу Диабанца, заедно със свои съмишленици, се опита да изнесе от Музея в Париж „Ке Бранли – Жак Ширак“ африкански погребален стълб от XIX век. Органите на реда своевременно се намесиха, а Диабанца бе арестуван и подведен под съдебна отговорност. За кратко време новината, че го грози 10-годишна присъда, обиколи света и в крайна сметка активистът бе освободен срещу малка глоба. Няколко месеца по-късно – през ноември френският Сенат гласува решение, че в рамките на следващата година определени артефакти, свързани с африканската култура, ще бъдат върнати в музеи в Бенин и Сенегал.

7. Стачки заради съкращения в „Тейт“ в Лондон

Финансовият колапс, предизвикан от пандемията, принуди много музеи в САЩ да започнат да съкращават служители. До тази мярка се стигна и във Великобритания, но там контрареакцията бе изключително силна. След като от „Тейт“ в Лондон обявиха, че ще съкратят 300 работни места (най-вече на служители, заети в кафенетата и в заведенията за хранене), пред сградата на галерията се събраха стотици недоволни, които стачкуваха в продължение на 42 дни. Случилото се предизвика сериозни обществени дебати на тема – „Колко голяма е властта на работещите в сектора „изкуство“.

8. Джеф Безос става топ колекционер?

Колаж, на който се вижда Джеф Безос на фона на Vignette 19.

Основателят и главен изпълнителен директор на „Амазон“ Джеф Безос, който може да се похвали с нетни активи в размер на 188 милиарда долара, стана топ колекционер, след като през февруари купи работата Hurting the Word Radio №2 на Ед Руша, а няколко месеца по-късно плати 18.5 милиона долара за Vignette 19 на Кери Джеймс Маршъл, като първоначалната й цена бе 7.5 млн. долара. Въпреки че все още не е ясно дали новите интереси на Безос в сферата на изкуството са част от по-голяма финансова стратегия, той изглежда готов да продължи и да се превърне във фактор на арт пазара.

9.Кражба на картина на Ван Гог от холандски музей, затворен заради COVID-19

През март картина на Винсент ван Гог от 1884 г. бе открадната от музея „Сингър Ларен“ в Холандия. В момента на кражбата културната институция е била временно затворена заради пандемията. Картината носи заглавието „Градината на енорийския свещеник в Нюнен“ и е била дадена под наем на музея, като истинският й собственик е „Музеят Гронингер“. Видеозаписи показват, че крадците са използвали чук, за да разбият стъклената врата на музея. Все още няма информация дали извършителите са разкрити. Макар и в публичното пространство да остана впечатлението, че това е единствената кражба на артефакт през годината, по време на затварянето и други музеи и галерии пострадаха от вандализъм и кражби заради отслабените мерки за сигурност.

10. Археолози откриха 100 саркофага

През ноември Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет на антиките в Египет, обяви, че археолозите са открили над 100 саркофага, покрити с красиви рисунки в гробницата Сакара, южно от Кайро. Саркофазите са намерени запечатани и непокътнати. В тях е имало погребални маски, както и статуи, които могат да бъдат датирани към късния Птолемеев период (664 – 630 г. пр. Н. е.). Откритите артефакти ще бъдат изложени в четири египетски музея, включително в най-новия музей в Кайро, който предстои да бъде отворен през следващите седмици.