Илон Мъск с предизвикателство към ООН

Най-богатият човек на света – Илон Мъск – отправи сериозно предизвикателство към Организацията на обединените нации. Ето каква ръкавица хвърли той в лицето на директора на Световната програма по прехраната на ООН – Дейвид Бийзли.

 

Всичко тръгва от реплика на Дейвид Бийзли по време на интервю по Си Ен Ен. Директорът на Световната програма по прехраната казва, че ако милиардерите дарят 6 млрд. долара, те ще предотвратят смъртта на 42 млн. души, които умират от глад. По-конкретно Бийзли призовава Илон Мъск – най-богатия човек на света и собственик на Tesla, и основателя на Amazon – Джеф Безос, с думите, че ако те направят щедото си дарение, това ще сложи край на глада по света.

Дейвид Бийзли.

Реално състоянието на Мъск възлиза на 300 млрд. долара и 6 млрд. от него представляват едва 2 процента от него. Ето защо собственикът на Tesla не се поколеба да отговори на Бийзли, като обаче му постави едно условие.

Илон Мъск признава, че най-много обича да си поръчва дюнер кебап.

Мъск даде дума, че ще продаде акции на Tesla на стойност 6 млрд. долара и получените пари ще дари на Световната програма по прехраната, при положение, че хората, работещи в ООН, подробно му обяснят как дарената от него сума ще разреши проблема с глада по света.

В отговор на отправеното предизвикателство Бийзли обяви, че хваща първия самолет и отива на среща с Илон Мъск. В действителност Бийзли ще трябва да отговаря на сериозни въпроси. Причината е, че на сайта на Световната програма по прехраната е записано, че през 2021 г. хората зад нея са се натоварили с амбициозната задача да помогнат на 139 млн. гладуващи хора, а не на 42 милиона души, каквото число споменава Бийзли. Така че оттук вече е ясно, че едва ли проблемът ще бъде изкоренен веднъж и завинаги със сумата от 6 млрд. долара.

Оризът е най-честата храна, с която от ООН подпомагат гладуващите.

Проблемите са комплексни – като се започне от ситуацията в Афганистан, превърнала милиони в бежанци, мине се през влиянието на климатичните промени, заради които редица места в Африка се превръщат в пустини, и се стигне до последиците от пандемията COVID-19.

Но като цяло тенденцията е положителна – през 2009 г. от Световната програма по прехраната отчитат, че по света гладуват 1.02 млрд. души, а бюджетът им е 6.7 млрд. щатски долара.

Кейт Хъдсън като посланик на програмата на Световната програма по прехраната.

Дванадесет години по-късно необходимите им средства са дори по-малко – 6 млрд. щатски долара, а гладуващите са намалели до под 200 млн. души.