И Маяковски бил два месеца в самоизолация

Днес – 14 април, когато се отбелязват 90 години от смъртта на един от големите руски поети на ХХ век – футуристът Владимир Маяковски (1893-1930), изследователите на живота и творчеството му бързат да съобщят най-новите си открития.

 

 

 

 

Оказва се, че в своя кръг от близки и познати той бил известен с високата си лична хигиена и с това, че отстоявал идеята за здравно образование за всички.

Според сътрудници в музея „Маяковски” неговата нетипична за времето чистоплътност се дължи на нещастен случай в семейството – баща му умира от отравяне на кръвта, след като си порязал палеца. Това преживяване остава траен отпечатък върху Маяковски през целия му живот. Някои дори го наричат певец на преварената и заклет враг на непреварената вода.

Изследователите обаче не се наемат да коментират как би реагирал Маяковски на разразилата се пандемия, ако живееше в пролетта на 2020 година. Все пак доста актуално звучи стихът му „Крачи стомилионна маса със сто милиона маски” (Шагай, стомиллионная масса, // в ста миллионах масок) – финалът на стихотворението му № 17.

Друго любопитно обстоятелство от живота му е, че в продължение на два месеца – от 28 декември 1922 г. до 28 февруари 1923 г. Маяковски се подлага на самоизолация. Това не било заради някаква върлуваща епидемия, а, защото имал уговорка с приятелката си Лиля Брик, която обича през целия си живот, а срещата си с нея – през юли 1915 – определя като „най-радостната в живота си”.

Предполага се, че в тази стая в къща в Москва Маяковски се е самоизолирал. Запазени са мебелите в автентичния им вид.

През двата зимни месеца от 1922 г. и 1923 г. Маяковски излиза от дома си само за да отиде на работа в редакцията на „Известия”. Поетът използва времето, прекарано вкъщи, в стаята си, за да пише стихове. По-известно произведение от този период е прочутата му поема „Относно това” (Про это).

Отношенията между Лиля Брик и Маяковски били в немалка степен садомазохистки. Брик, която е известна като „музата на руския авангард” и в живота си има три брака – с литературния критик Осип Брик, с военачалника Виталий Примаков и с писателя Василий Катанян, обожавала Маяковски, но най-вече като поет. За това и съзнателно го карала да страда – смятала, че това калява духа му и прави стиховете му още по-добри.

Лиля Брик.

Изследователите потвърждават, че Лиля Брик била потресена от самоубийството на Маяковски, макар и да допускала, че той е способен на подобно нещо – той често споделял, че има натрапчиви мисли да се застреля, а и много се страхувал от старостта.

Все пак Маяковски и Лиля Брик били израсли в епохата на декадентството, когато доминиращата философия сред литературните кръгове се свързвала с отвращението към самия себе си и към света изобщо, със скептицизма по принцип, с насладата от извратеността и грубия хумор, както и с вярата, че креативният дух зачерква логиката на природните закони.

Лиля Брик и Владимир Маяковски. Текстът отгоре гласи: „Володик ми доказа какъв израз на чудовищен егоизъм е самоубийството. За извършилия го – това е най-лесното нещо на света.“

За това според изследователите не е учудващо и че Лиля Брик се самоубива – макар и на 87 години.

Все пак, колкото и да ни убеждават, че го е направила заради философията на декадентството, трябва да отчетем и още един факт. След смъртта на Маяковски Лиля Брик посвещава живота си на неговото популяризиране.

Паметникът на Маяковски в Москва.

Веднага след самоубийството на приятеля си пише специално обръщение до Йосиф Сталин. Именно след него Маяковски официално е обявен за най-добрия и талантлив поет. Освен това Лиля Брик участва в издаването на пълните му томове, създава първия му музей в Москва. Ето защо със сигурност не й е било никак лесно да приеме действията на цензурата в края на 50-е години, която се опитва изцяло да изтрие името й от биографията и творчеството на Маяковски. Все пак и 90 години след смъртта му стиховете на Маяковски са обичани от мнозина. И в тях се чувства и влиянието на музата, и любовта на Маяковски, който се обръщал към Лиля с думите: „Ти не си жена – ти си изключение”.