Холивудските сценаристи колебливо се съгласиха да прекратят стачката

Холивудските сценаристи колебливо се съгласиха да прекратят стачката, съобщава АП.

Представители на стачкуващата Гилдия на американските писатели (WGA) и излъчени преговарящи от Алианса на филмовите и телевизионни продуценти (AMPTP) постигнаха предварително споразумение за прекратяване на близо петмесечната стачка.

От АП обаче уточняват, че преговорите със стачкуващите актьори все още продължават.

От Гилдията на американските писатели подчертават, че са постигнали предварително споразумение с Алианса на филмовите и телевизионни продуценти. Това е станало възможно благодарение на продължаващата солидарност сред членовете на WGA и изключителната подкрепа на синдикатите, които били редом със стачкуващите на улицата в продължение на над 146 последователни дни, се посочва в имейл, разпратен до членовете на Гилдията на американските писатели.

Предстои тригодишното споразумение да бъде одобрено от Управителния съвет на Гилдията и от нейните членове, преди стачката официално да приключи.

От АП отбелязват, че в друго изявление, публикувано от членове на гилдията в социалните мрежи, се отправя призив писателите да продължат да бойкотират работата на холивудските студия, докато официално не бъде обявено, че стачката се прекратява.

В същото време стачката на Гилдията на актьорите и на Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA) продължава. От актьорския синдикат посочват, че гилдията им продължава да призовава Алианса на филмовите и телевизионни продуценти да приеме едно справедливо споразумение, което нейните членове заслужават.

Вчера, на 24 септември, „Ройтерс“ съобщи, че представители на стачкуващата WGA са били склонни да се срещнат с членовете на AMPTP в неделя вечерта след поредния неуспешен кръг от преговори за прекратяване на стачката.

 

Холивудските сценаристи стачкуват от май, а през юли към тях се присъединиха и актьорите. Синдикатите настояват за по-високи заплати и гаранции, че изкуственият интелект няма да бъде използван, за да замести актьорите и сценаристите. Стачните действия доведоха до отлагането на наградите „Еми“ за януари.

Много премиери на очаквани филми също бяха отложени, като например „Дюн: Част втора“. Американският епичен научнофантастичен филм на режисьора Дени Вилньов, който е съсценарист със Джон Спейтс и Ерик Рот, се отлага за 15 март през 2024 година.

В началото на август представители на филмовите студия проведоха среща със стачкуващите, но тя беше неуспешна, припомнят от „Ройтерс“.