Графичният дизайнер, разкрил скандални подробности около интервюто с Даяна: Би Би Си срина кариерата ми

Графичният дизайнер Мат Уислър, с когото от известно време телевизия ITV излъчва интервюта, твърди, че британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си е сринала кариерата му. Както Banker Special вече писа https://special.bg/bi-bi-si-shte-razsledva-kak-martin-bashir-e-polutchil-intervyu-ot-dayana/ разкритията на Уислър станаха причина Би Би Си да започне вътрешно разследване за интервюто, направено с Даяна през 1995 г. от Мартин Башир. В него тя за първи път признава за проблеми с брака си, а репликата й „В брака ни беше пренаселено, защото бяхме трима“ – и до ден днешен се цитира като култова фраза.  Благодарение на този откровен разговор с принцеса Даяна Мартин Башир стана топ журналист, ала кариерата на Мат Уислър тръгна в обратна посока.

 

В интервюто за ITV бившият дизайнер разказва как бил накаран от Мартин Башир да изготви фалшиви банкови извлечения, благодарение на които било спечелено доверието на Даяна и тя се съгласила да даде интервюто.

При последното си интервю Мат Уислър разказва как, след като изпълнява поръчката на Мартин Башир, кариерата му се срива надолу. Причината – топ мениджърите на Би Би Си тайно осуетяват всички негови планове да работи за медийната корпорация.

„Било е взето решение да бъда включен в „черния списък“ и никой никога да не ме пита каква е моята гледна точка по повод казуса с Мартин Башир и интервюто му с Даяна“, казва Уислър пред „Гардиън“.

„Истината е, че съвсем наскоро научих, че през 1996 г. е имало негласна заповед да ми се забрани да работя за Би Би Си. Тя е била дадена в резултат на вътрешно разследване на Би Би Си, което тогава изчисти името на Башир, след като имаше сериозни съмнения за неговата етичност. Но, оказва се, че наказаният съм бил аз. Това обаче е като да обвиниш писалката, че пише писмо“ – продължава Уислър.

Той е озадачен кой в Би Би Си решава през 2016-а, Башир отново да бъде назначен за кореспондент, въпреки че главните редактори са знаели, че срещу него има сериозни обвинения в неетично и некоректно отношение спрямо събеседниците му.

Мартин Башир.

„Когато по-късно научих, че е получил работа като главен редактор в отдел  „Религия“,щях да падна от дивана. Не можех да повярвам!“ – откровено си признава графичният дизайнер.

И наистина той има право да се учудва, тъй като неговата кариера върви в обратната посока.

През 1995 г.  Мат Уислър се радва на няколко награди за работата си като графичен оформител –  той има основен принос за графиката на медията по време на отразяването на изборите през 1992 година. А тогава Уислър няма 30 години. Работи с Питър Сноу и Дейвид Димблибай, като е пионер в използването на компютърната интерактивна графика. Благодарение на работата си печели престижната награда на Кралското телевизионно общество, както и лична похвала от тогавашния шеф на Би Би Си Нюз – Тони Хол, който по-късно става генерален директор на корпорацията.

Уислър признава и един до скоро неизвестен факт – дни, преди да му се обади Башир, за да го помоли да направи фалшивите банкови извлечения, той е подал молба за напускане на Би Би Си с намерение да започне собствен бизнес с изработване на графичен дизайн за телевизионни програми.

„Прибрах се у дома и получих телефонно обаждане, при което чух въпроса:„ Хей, можеш ли да направиш нещо за мен?“ – оказа се, че трябва да изпълня указанията му и в извънработно време да му занеса фалшивите банкови извлечения”.

Обвиненията срещу Мартин Башир са, че е използвал фалшивите банкови извлечения, за да убеди брата на принцеса Даяна – граф Ърл Спенсър, че медии плащат на сътрудници, работещи за Даяна, за да я шпионират.

През 1996 г. Би Би Си прави вътрешно разследване,  в резултат на което излиза със заключение, че Башир „не е мислил“, когато е поръчвал „графиката“, но в крайна сметка е бил „честен и почтен човек“. Едва тези дни стана ясно, че в същото това вътрешно разследване е било посочено, че Уислър никога повече не трябва да работи за Би Би Си, защото той още тогава започва да говори пред медии за инцидента.

Уислър обяснява, че никога не му е било официално съобщено за забраната, но си е дал сметка, че след случая поръчките за Би Би Си силно намалели.

„Често получавах следния отговор, когато някой отказваше да работи с мен:  „Разбери, не можем да преговаряме с теб – излязло ти е име, че си кофти – бизнес с теб ще ни навреди“.

Принцеса Даяна в кадър от интервюто с Мартин Башир.

След като в продължение на няколко години има проблеми в работата си, Уислър се отказва от медийния бизнес и става съсобственик в компания, правеща дизайн на велосипеди в Девън.

„Случилото се имаше голямо влияние върху живота ми – трите ми деца ме знаят като „фалшификатора“. Вкъщи се шегуваме с това, но не е смешно – това е престъпление, за което се лежи в затвора“ – признава Уислър.

Той има надежда, че новото разследване на Би Би Си ще доведе до нови разкрития, които ще изчистят името му.  Междувременно стана ясно, че от Би Би Си са провели три вътрешни разследвания по случая с интервюто на Мартин Башир с Даяна, но те били приключени, след като било получено писмо от принцеса Даяна, в което тя пишела, че не обвинява журналиста в нищо и че той реално няма никаква вина по случая. Проблемът е, че Би Би Си няма копие от писмото и не може да докаже по никакъв начин твърденията си. Самият Башир призна наскоро, че наистина бил поръчал на Уислър фалшиви банкови извлечения, но те били използвани по разследване, свързано с кралското семейство.