Годината в репортажни снимки според „Ню Йорк Таймс“

„Какво ни дойде до главата“ – със сигурност сте чували тази реплика през последната година. Тя наистина бе много по-различна от предишните. И дългогодишните редактори във вестник „Ню Йорк Таймс“ – Джефри Хенсън Скейлс и Дейвид Фърст, които всеки декември подбират най-добрите фотографски попадения през годината, сега бяха особено затруднени в избора си. Когато над 1.5 млн. души по света загубиха живота си заради COVID-19 снимките с ковчези, погребенията, борещите се лекари за живота на пациентите бяха неотменно на първите страници. Но освен тях имаше и други сцени, без които 2020 година нямаше да бъде такава, каквато е. Ето някои от тези фотографски попадения.

 

1. Санкт Петербург, 15 януари

Фотографът Антон Ваганов от „Ройтерс“ е уловил предаването на речта на президента Владимир Путин, в която той призовава за конституционни промени, които да му позволят да се задържи на власт и след 2024 година.

2. Вашингтон, 4 февруари

Фотографът Ерин Шаф от „Ню Йорк Таймс“ е запечатал момента ,в който говорителката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси къса своето копие от обръщението на президента Тръмп към нацията. По този начин тя демонстративно си отмъщава заради това, че малко по-рано същия този ден той е отказал да й стисне ръката.

3. Някъде из афганистанската провинция Лагман, 13 март

Джим Хюлбрьок от „Ню Йорк Таймс“ е уловил сцена, приличаща на кадър от клип на Риана – две деца минават покрай членове на талибански отряд в район, който те контролират. През февруари Тръмп се договори с талибанските лидери за началото на края на най-дългата война, водена от Съединените щати.

4. Кълъмбъс в щата Охайо, 13 април

Джошуа Бикел от Асошиейтед прес е заснел тълпи, скандиращи „Отваряйте Охайо веднага!“ Те протестират срещу заповедта на губернатора Майк Диуайн всички да останат по домовете си, а училища и производства, които не осигуряват жизненоважни стоки, да затворят.

5. Минеаполис, 31 май

Виктор Дж. Блу от „Ню Йорк Таймс“ е запечатал „общуване“ между органите на реда и протестиращи, гневни седмица след убийството на Джордж Флойд. Губернаторът на Минесота Тим ​​Уолц вдигна на крак Националната гвардия, за да помогне на патрулиращата полиция.

6. Сейнт Луис в щата Мисури, 28 юни

Патриша Маклоски и съпругът й Марк размахват личното си оръжи срещу тълпи протестиращи, гневни след убийството на Джордж Флойд. Реакцията на семейството спечели възхищението на президента Тръмп, който не го отмина без коментар. Случката е запечатана от Лорънс Брайънт от „Ройтерс“.

7. Атлантик Сити в щата Ню Джърси, 2 юли

Мишел Густафсън от „Ню Йорк Таймс“ е снимал девойки, работещи в Ocean Casino Resort. Маските им са в тон с „униформите“. Някои казина в САЩ отвориха врати през юли, но със задължителните проверки на температурата на влизащия в игралнат азала, ограничен капацитет и задължителна маска за посетители и персонал.

8. В околностите на Ню Йорк, 1 август

„Мечтата продължава“ – 30-минутна танцова програма на открито, по време на летния фестивал Kaatsbaan. Това бе едно от малкото места в САЩ, където по време на пандемията можеше да се гледа танцова програма на живо. Сцената е запечатана от Сара Крулвич от „Ню Йорк Таймс“.

9. Барселона, 4 септември

Франсиско Испания, 60-годишен пациент, болен от COVID-19, прекарал седмици наред в реанимация, е изкаран от медицински персонал от болницата, за да погледне към морето и с нови сили да се бори с болестта. Затрогващият момент е уловен от Емилио Моренати от Асошиейтед прес.

10. Банкок, 16 октомври

Протестиращ срещу правителството в сблъсък с органите на реда, които разпръскват тълпите с водни оръдия и химически вещества. Мирните протести продължиха седмици с лозунга „Оставка, пренаписване, реформа“. Автор на снимката е Адам Дийн от „Ню Йорк Таймс“.

11. Кайента в щата Аризона, 3 ноември

Индианци – навахи устремно са се насочили към избирателните урни. Те живеят изолирано в резерват и за тях гласуването наистина бе предизвикателство. И за фотографа Шарън Чишили от „Ню Йорк Таймс“ не е било лесна задача да ги следва и увековечава.

12. Анкъридж в щата Аляска, 4 декември

Лилиан Фостър и Тигън Глидън се снимат с Дядо Коледа в магазин на веригата Bass Pro Shops. Но за разлика от други подобни снимки, при които децата сядат в скута на добрия старец, те са разделени от него с параван. Освен това Дядо Коледа носи шлем. Моментът е уловен от Аш Адамс от „Ню Йорк Таймс“.