Георги Стойков Раковски – героят на Индия

Невероятно, но факт. Името на видния ни сънародник и революционер е познато и в далечна Индия – особено в Делхи. Ето защо:

 

 

В столицата на Индия, Делхи, начално училище носи името на Георги Стойков Раковски (Georgi Stoikov Rakovski Sarvodaya Kanya Vidyalaya). То се намира на улица „Аржун Марг“. Но на какво се дължи тази негова популярност в древната азиатска държава?

Началното училище Георги Стойков Раковски в Делхи, Индия.

Между 1860-1863 година Раковски живее в столицата на Сръбското Княжество – Белград, където продължава не само с творческата си дейност (там започва и издаването на прочутия вестник „Дунавски лебед“), но и непрестанно крои планове за освобождението на България. През това време научава и за ужасните зверства и издевателства, които англичаните причиняват на индийския народ, чиято държава през онези години все още се намирала в състава на Британската империя (Индия получава своята независимост от британската корона чак на 15-ти август 1947 г.).

Зверствата на колонизаторите били толкова жестоки, че българинът, подбуден от революционерските си идеи, е нямало как да остане безпристрастен. Веднага започва да публикува статии на български и френски език. Впоследствие публикациите му получават широк международен отзвук, а индийците го припознават като съмишленик и национален герой.

Ученици в училищния двор.

Почти век и половина след светлото дело на българския интелектуалец, през 1998-а Петър Стоянов – тогавашният президент на Република България – открива въпросното българско училище в Делхи, което и до ден-днешен носи името на Георги Раковски. Нещо повече – учениците му учат и знаят най-различни факти относно делото и живота на българския възрожденец.

Паметникът на Раковски, намиращ се в двора на училището.

Впрочем, нашият сънародник е и единственият българин с паметник в Делхи. Той се намира в двора на училището. Фактически дейността на Раковски е близка до тази на неговия съратник Пейо Яворов, чието стихотворение от 1896 г. „Арменци“ му завещава вечна слава и дълбока признателност в Армения.

Стар фотопортрет на Раковски.

Любопитно е да се спомене, че светлото име на Георги Сава Раковски носят и още няколко учебни заведения. Някои от тях, например бившата Втора софийска мъжка гимназия – днешното 22-ро средно езиково училище „Георги Стойков Раковски“ в София, се намира в татковината ни. А други – извън нейните предели. Това са Болградската гимназия в днешна Украйна, която е основана през 1859 г. от бесарабските българи, и в Баня Лука, Република Сръбска (Босна и Херцеговина).

Болградската гимназия в Украйна.

Да припомним, че през октомври 1969-а градът Баня Лука е засегнат от силно земетресение, което причинява множество разрушения и щети. Ала с помощта и на международната общност – включително и на тогавашното българско правителство – пострадалите райони са напълно възстановени. Впоследствие е построено и гореспоменатото училище, което банийците кръщават в чест на българския будител.

Училището в Баня Лука, което също носи името на именития българин.

Оттук можете да прочетете или да си припомните интересни факти за миналогодишната изложба, посветена на 200-годишнината от раждането на Раковски – https://special.bg/priklyutcheniyata-na-smeliya-rakovski-v-izlozhba/ както и колко гроша реално е струвала главата му – https://special.bg/glavata-na-rakovski-struvala-25-000-grosha/.