Гърция и България имат отлични двустранни отношения, твърди Мариос Либеропулос пред “Banker Special”

В най-новия брой на списание “Banker Special” може да прочетете интервю с Н. Пр. г-н Мариос Либеропулос, посланик на Гърция в България, направено от главния редактор Силвия Джагарова и от Калоян Атанасов. Преводът от гръцки е на Елени Манова. Публикуваме го без съкращения.

Ваше Превъзходителство, как и защо избрахте да се занимавате с дипломация?

– Със сигурност ми е повлиял фактът, че баща ми също беше дипломат. Освен това винаги ми е харесвала идеята да мога да представлявам страната си в чужбина. Не познавах обаче действителната картина на живота на един дипломатически служител, тъй като не живеех с баща си и не обикалях света заедно с него.

И може би беше по-добре, че не бях запознат. Защото трудностите, с които се сблъсква семейството на един дипломат при постоянната смяна на местожителството, можеха и да ме откажат да последвам тази професия. Това щеше да е жалко, защото професията е с висока обществена репутация, а лично аз, както установих с времето, я намирам за изключително увлекателна.

Посланик на Гърция в България от почти една година. Кои са първите Ви впечатления от страната ни?

– От самото начало се почувствах като у дома си. Бях посрещнат с топлота и гостоприемство – от политическото и държавното ръководство на страната ви, до ръководствата на администрациите и служителите на министерствата и институциите. От всички места, които посетих през тази година, останах с впечатлението, че България е много красива страна, която не е достатъчно добре опозната от чуждестранните туристи.

Работили сте в дипломатическите мисии на Гърция в Турция, Швейцария, Италия, Украйна. Къде се сблъскахте с най-трудните и къде – с най-вълнуващите предизвикателства?

– Всички предизвикателства представляват интерес за мен и именно те засилват ентусиазма и вълнението ми в работата. От всички държави, в които съм работил, съм натрупал опит – различен, но еднакво ценен. Като най-голямо, в професионален план, предизвикателство вероятно бих посочил работата си в Турция.

В Генералното консулство на Гърция в Истанбул трябваше да се занимавам, наред с други неща, и с въпросите, засягащи нашето малцинство, което е концентрирано не само в Истанбул, но и по островите Имброс и Тенедос. Важни за разрешаване бяха и проблемите, пред които са изправени гръцките общности и Вселенската патриаршия.

Според Вас какво трябва да се направи за по-доброто бъдеще на Европейския съюз и на Балканите?

– Мисля, че това, от което се нуждаем, за да имаме по-добро „утре“, са диалогът, дипломацията и демокрацията. Именно това са и думите, които представляват мотото на страната ми в контекста на кандидатурата ѝ за непостоянен член в Съвета за сигурност на ООН за двугодишен мандат през 2025-2026 година.

Необходимо е също да разширим сътрудничеството си във всички възможни области, както на държавно, така и на междуличностно и икономическо ниво. Трябва да се насърчава партньорството, както между нашите две страни, така и в регионален план, например между България, Гърция и Румъния.

Държавите от региона, независимо дали са в ЕС, или или все още не са, трябва добре да разберем, че е в интерес на всички нас да си сътрудничим по-тясно. Това  ще подчертае значението на региона и ще даде нови възможности и тласък на нашите страни и народи.

Трябва да осъзнаем, че ние, европейците, представляваме едно цяло с общи цели и ценности. В този контекст е важно и държавите от Западните Балкани да станат членове на това европейско семейство, ако и те желаят да го направят, разбира се. И ако отговарят на условията, които важат за всички страни-членки, като например върховенството на закона и правата на човека.

Като съседи, близки ли са българите и гърците по манталитет и светоглед? Има ли някакви различия?

– Имаме много общи характеристики с българския народ. Ние сме съседи и имаме много сходни обичаи и традиции. И двата народа знаем как да се забавляваме, а в българския език има много елементи от гръцкия. Освен това ставаме все по-близки и по-близки. Не само защото сътрудничеството ни вече е на много повече нива, но и защото народите ни все по-често си гостуват взаимно.

България и Гърция имат дългогодишни традиции в двустранните отношения. Как се развиват сега нашите икономически, политически и културни отношения? В кои области сте доволни от постигнатите резултати и къде нещата се нуждаят от известно подобрение?

– Гърция и България преминават през период на отлични двустранни отношения. Налице е тясно сътрудничество във всички области, но особено след октомври 2022 г., когато влезе в експлоатация газопроводът IGB (Междусистемната газова връзка Гърция-България), сътрудничеството в областта на енергетиката непрекъснато се засилва с бързи темпове.

Проектите, които са планирани и се изпълняват, са предимно в областта на снабдяването с природен газ, както и в електроенергията.

Интересът към по-нататъшно обогатяване на двустранното енергийно сътрудничество е силен и дори включва планове за изграждане на петролопровод между Александруполис и Бургас.

В по-глобален план двете страни, плюс Румъния, започнаха да обсъждат по-систематично всички аспекти за повишаване на свързаността си, не само в областта на енергетиката, но и на транспорта, и в инфраструктурата. Процесът започна след успешната тристранна среща на върха, проведена в Евксиноград през октомври 2023 година. Увеличаването на двустранните посещения на високо политическо равнище между Гърция и България през 2024 г е забележимо.

Показателно е, че първото официално посещение за 2024 г. в Атина беше осъществено от българския министър-председател акад. Денков, който пристигна с делегация от министри на 4 януари. Зачестяването на контактите ни, което води до осезаеми резултати, може да бъде единствено източник на удовлетворение за нас. Разбира се, имаме тясно сътрудничество и в други области, например в областта на туризма, за миграцията, в сферата на отбраната, в борбата с трансграничната контрабандна търговия…

Инвестират ли напоследък гръцки компании в България, както и български в Гърция?

– През последните години България е най-важният икономически и търговски партньор на Гърция на Балканите и един от най-важните за страната ни в световен мащаб. В допълнение към това, гръцките преки чуждестранни инвестиции в България възлизат на почти 3 млрд. евро, като са създадени повече от 40 000 работни места.

За да имаме още по-активна инвестиционна политика обаче, е нужно да се увенчаят с успех усилията на страната ви да се справи с корупцията и бюрокрацията и да създаде по-сигурна инвестиционна среда. Всичко това, заедно с политическата стабилност, са някои от ключовите елементи за възобновяването на инвестиционния интерес.

Кои са двустранните проекти или събития, по които работите в момента?

– Опитвам се да поставя специален акцент върху културните проекти. Смятам, че в този период, когато енергийните проекти и проектите за развитие на инфраструктурата са в центъра на вниманието ни, не бива да забравяме и традиционната стойност на културно-образователните отношения, които сближават народите ни.

 Много българи ходят на почивка в Гърция, но има ли нещо. което не знаем за Вашата страна? Как бихте ни представили скритите съкровища на Гърция?

– Това, което може би не знаят посетителите на Гърция от България, е „зимният облик“ на страната ми. Гърция не е само лятна дестинация с красиви морета и плажове, но и има прекрасни планини, езера и идилични пейзажи. В централната и южната част на Гърция може да откриете невероятни красоти. Съчетание от места с историческо значение, уникални пейзажи и гостоприемно и топло посрещане.

Бихте ли ни разказали повече за Вашето семейство?

– Заобиколен съм от жени! Съпругата ми Теодора, дъщеря ми Анна и кучето ни Зозо. За щастие, всички сме заедно в София. А аз съм огромен късметлия и изключително щастлив човек!

Практикувате ли някакъв спорт и имате ли хобита?

– Като млад играех хандбал във втора дивизия на Първата национална лига на първенството ни, но през последните години спортът и аз „скъсахме“. Преди свирех и на пиано. Обичам да чета, обичам джаз музиката, гръцките песни в жанр „ендехно“. И обичам да танцувам, което напоследък не практикувам след една контузия в коляното. Бих казал, че любимото ми хоби вече е работата ми, колкото и странно да звучи.

Кои са предпочитаните от Вас места за семейна почивка или за приятен уикенд?

– Любимият ни град за кратка семейна почивка е Пловдив. Обичаме да се разхождаме по красивите му улички и да разглеждаме забележителностите на стария Филипопол.

Харесва ни и крайбрежието, което съм посещавал, както по работа, така и за семейни почивки – от Несебър и Поморие до Созопол. Но те са сравнително далеч и натовареният ми график не позволява да пътувам често до тези места.

Имате ли еталон или модел за подражание в дипломацията или политиката?

– Нямам модел за подражание, въпреки че се възхищавам на много колеги дипломати, гръцки и чуждестранни, както и на много политици от миналото и съвремието ни.

Единственото, което мога да кажа със сигурност, е, че обичам професията си и бих искал да я упражнявам по най-добрия начин. Толкова дълго, колкото мога. И, разбира се, докато имам същия ентусиазъм, който имам днес.

Какво искате да постигнете до края на мандата си в София?

– Бих искал да осъществя по-голямата част от дейностите, които съм планирал заедно с моите партньори. Да направя Гърция, нашия език и култура, още по-добре познати в България. Да допринеса за още по-голямото укрепване на връзките между двете страни и двата народа. Бих искал да успея да посетя, ако е възможно, всяко кътче на България, която ме посрещна толкова гостоприемно. И да опозная по-добре страната ви и нейния народ.