Gansevoort Peninsula – първият обществен плаж в Манхатън

Страхотна новина за жителите на Манхатън, които вече с нетърпение чакат летния сезон на 2023 година.

 

За жителите на Ню Йорк и тези, имали честта да го посетят Голямата ябълка, знаят, че най-известният американски град в света има и река, и залив, вливащи се в Атлантическия океан. Въпреки това до този момент живущите в район Манхатън нямаха собствен обществен плаж, за разлика от техните съграждани в Куинс (Rockaways), Бруклин (Coney Island), Бронкс (Orchard Beach) и Статън Айлънд (Midland Beach).

Компютърно генерирано изображение на Gansevoort Peninsula.

Така през лятото на 2023-а се очаква Gansevoort Peninsula („Ганзефорт Пенинсула“) да се превърне в първия общественодостъпен плаж за манхатънчани. Макар и новото място за отдих, носещо нидерландско име, да не представлява типичната плажна ивица: „Хората искат място, където ще могат безпроблемно да си свалят дрехите и да легнат, за да се попекат – и точно това ние ще им го осигурим.“ – свидетелства дизайнерът Крикет Дей.

Компютърно генерирано изображение на Gansevoort Peninsula.

Ала на Gansevoort Peninsula плуването в реката Хъдсън няма да е много препоръчително. Макар главният изпълнителен директор на Hudson River Park Trust, Норийн Дойл, също да потвърждава, че през последните десетилетия нивата на замърсяване на реката да са спаднали драстично (след приемането на Закона за чиста вода от 70-те години на миналия век).

Плажът, в процес на изграждане.

Посетителите на новооткритото място за летен релакс все пак ще могат да  карат каяци, да играят на спортните площадки, да се разхождат или да си правят пикници. Всичко това, докато се наслаждават на атлантическия бриз и идиличната красота на заобикалящите ги огромни водни тела.

Компютърно генерирано изображение на Gansevoort Peninsula.

Да припомним, че инфраструктурният проектът бе стартиран още през 2019-а, но заради пандемията неговото откриване бе забавено. Той е дело на нюйоркското архитектурно бюро James Corner Field Operations.