Франция осъмна с ново знаме

Националният флаг е вече с променени цветове. Това не само сюрпризира французите, но може и да означава голяма беда за президента на Франция – Еманюел Макрон. Ето защо:

 

Преди броени дни френският трикольор бе тихомълком променен и вече се вее „необезпокояван“ върху редица обществени сгради, като Елисейския дворец и Народното събрание. И това се случва при отсъствието на обществен дебат и официално взето решение.

Старото знаме върху Елисейския дворец.

Промяната засяга синия цвят в знамето, който сега е с няколко нюанса по-тъмен. Това бе потвърдено и от Елисейския дворец. Впрочем, по информация на Europe 1 и Daily Mail, идеята за новия цвят е била предложена още миналата година, след като държавният глава взел решение, че между сегашното знаме и първия френски флаг от 1793 г., използван по време на Френската революция, трябва да има директна връзка.

Еманюел Макрон със старото знаме (отляво) и новото (отясно).

Дръзкото действие на 25-ия президент предизвика множество дебати, тъй като не всички официални лица са одобрили въпросната инициатива. А това на свой ред може да коства и победата на Макрон на идните президентски избори, след като броят на недоволните французи от управлението му нараства с всеки изминал ден. Макар и новият цвят да е по-елегантен и да стои по-добре…

Да припомним, че френският трикольор е дело на френския художник Жак-Луи Давид (1748-1825). Човекът на изкуството се бил вдъхновил от синьото и червеното – цветовете на парижкия герб и полицията. Впоследствие той добавил и белия, служещ за създаването и утвърждаването на Републиката и символизиращ мира. През 1794-а знамето било официално прието, заменяйки това на Стария режим – златни кралски лилии върху бял фон или тройка златни кралски лилии върху син фон преди това.

Знамето и гербът на Париж, чието латинско мото се превежда като „Плава, но не потъва“.

Но покрай бурната история на Франция през XIX в., флаговете били постоянно сменяни от официалната власт в лицето или на републиканците, или на монархистите. Последната промяна се случва през 1976-а, когато тогавашният френски президент Валери Жискар д’Естен изсветлява синьото, за да може знамето да се използва и да бъде по-добре визуализирано по време на телевизионното излъчване на речите на държавните лидери.

Старите френски знамена, използвани по време на Френското кралство.

Трите цвята се приемат и като „оцветители“ на традиционното френско мото: liberté (свобода: синьо), égalité (равенство: бяло), fraternité (братство: червено).