Франсис Олдьор – „макароненият милиардер“

„Ако утре стана 10 пъти по-богат, това не би имало никакво значение за мен“, твърди французинът Франсис Олдьор, чието състояние се оценява 1.2 млрд. долара. От какво „тесто“ е направен предприемачът, който забогатя от прочутите сладкиши, известни като макарони.

В сладкарската си фабрика във френския град Лил, където въздухът сякаш е пропит с шоколад, Франсис Олдьор носи бяла престилка, върху която е избродирано името му. Трите стени на кабинета му са украсени с картини от миналите векове. На една от тях е изобразен млад готвач със шапка и изцапана престилка. На другата – куче с франзела между зъбите, а на третата – ръка, протягаща си към хляб – мотив, вдъхновен вероятно от „Клетниците“ на Виктор Юго (героят на романа Жан Валжан е осъден за кражба на хляб). В тази колекция няма произведения на прочути художници, но всички платна така или иначе са свързани с любимата работа на 77-годишния Франсис Олдьор – производството на хляб и сладкарски изделия.

Четвъртата стена на кабинета му е стъклена, за да може стопанинът да вижда какво става в научноизследователския център  Château Blanc. Той е част от конгломерата Groupe Holder за производство на хляб и сладкарски изделия, който носи милиарди долари на основателя си. Самият Олдьор обича да наблюдава как работят експерименталните машини за месене на тесто и да взима лично проби на различни етапи от процеса.

„Ние сме производители с манталитет на занаятчии“, твърди французинът. Сърцето на Château Blanc е цехът, в който се правят прочутите сладкиши макарон – най-търсеният продукт на компанията. В него е монтирана машина с конвейерна линия, чиято дължина е равна на две футболни игрища. Тъкмо тя опича за час над 30 хил. половинки за макарони.

Централният офис на Château Blanc, който външно напомня замък, боядисан в бяло, е въплъщение на мечтата на младия Олдьор да има собствена пекарна  „с тръба на покрива, от която излиза дим“. В продължения на 60 години той следва упорито мечтата си и накрая постига успех. Обсебен от американските методи за индустриализация на хранителната промишленост, роденият в Лил пекар успява да организира ефективно мащабно производство, което го прави богат. По-важното е, че открива баланса между достъпните цени и високите темпове на производството, от една страна, и гарантираното превъзходно качество, от друга. То пък изисква използването на най-добрите съставки, затова и хлябът, и кифличките си приготвят изключително с натурално масло.

Groupe Holder има три подразделения. Освен Château Blanc в конгломерата влизат парижката сладкарска къща Ladurée, която включва 85 магазини в 50 държави, плюс веригата от кафе-пекарни Paul, която разполага със 740 точки в 43 страни. Годишната печалба на Groupe Holder е около 1 млрд. долара,  а рентабилността – 14 на сто. През тази година Олдьор влезе в класацията на най-богатите в света на Forbes със състояние от 1.2 млрд. долара. Самият той отказва да говори за парите и печалбите си:  „Ако утре стана 10 пъти по-богат, това не би имало никакво значение за мен.“

Скромността обаче не му пречи да осигури астрономичен ръст на популярността на макароните – малките кексчета, слепени по двойки с конфитюр или сметана. През 1993-а Олдьор придобива парижкия чаен салон Ladurée, където за пръв път започват да предлагат две бисквитки, обединени с помощта на пълнеж. За да усъвършенства сладкишите, Олдьор си сътрудничи с известни модни къщи. През 2012-а например, съвместно с Lanvin, е създаден макаронът с „вкуса на детството“, а през 2015-а  Emilio Pucci помага за разработването на рецепта с вкус на мандарина, лимон и лавандула. В сътрудничество с Фарел Уилямс през 2015-а се появяват макароните с фъстъчено масло и кола, а майсторът на пърформанса Марина Абрамович през 2017-а пожелава да има сладкиш със златен отпечатък на устните й и фамилния герб на семейство Абрамович.

Заслугата за производството на макарони извън пределите на Ladurée е изцяло на Франсис Олдьор. По думите му днес прочутите сладкиши осигуряват 60 на сто от продажбите на дребно на Groupe Holder. Във Франция конгломератът реализира макароните чрез трима основни продавачи – Ladurée, Paul и, колкото и да е странно, чрез McDonald’s. Веригата McCafé, принадлежаща на заведенията за бързо хранене, продава лакомствата в много държави, включително и в Испания, Италия, Белгия и Япония.

„Някои се учудват, че McDonald’s влиза в този списък – казва Олдьор. – Но в това няма нищо изненадващо, та нали ние им доставяме макароните. А  McDonald’s е надеждна компания с множество производствени комплекси в цял свят.“

Олдьор работи като „пекар“ вече 60 години, но продължава да има неосъществени идеи. Мечтае да открие фабрика Château Blanc в САЩ, където се надява да повтори европейския си успех. По думите му: „Във Франция хората вече забравят, че сме стигнали до успеха благодарение на смелостта си. А в Щатите онзи, който рискува и преуспява, е смятан за герой.“