Фотосесии по време на карантина

Докато Литва също продължава да бъде блокирана заради пандемията от коронавирус, един местен фотограф намери интересен начин, по който не само да изкарва пари, но и да зарадва хората.

 

След първия регистриран случай на COVID-19 през февруари, литовското правителство не закъсня със затягането на мерките в родината си; до края на март в прибалтийската държава има над 350 заразени души. Но и там, след въвеждането на карантината, започна да се усеща икономическата криза. Подобно на повечето си сънародници, Адас Василяускас, също остава без доходи.

Адас Василяускас със семейството си.

Литовецът има над 10-годишен трудов стаж като професионален фотограф на сватби и реклами, печелейки средно до 3000 евро на седмица. При новата ситуация, бащата на две млади дъщери, трябва да намери нов начин да изхранва семейството си до отменяне на карантината.

Един ден Адас решава да използва дрона си, за да прави фотосесии на своите съграждани, докато са на балконите, терасите или прозорците си: „Изгубих изцяло работа си, а сега това е единственият начин за оцеляване.“ – разказва Василяускас пред Buissness Insider.

Човекът на изкуството решава да създаде реклама във Facebook, за да промотира услугите си. Първоначално никой не проявява интерес към обявата, на която се вижда само изображение на къща. Разбирайки, че трябва да бъде по-убедителен и креативен, той качва първите снимки на близките си приятели в социалната мрежа. Не след дълго пощенската му кутия започва да се пълни с многобройни заявки за фотосесии, за всяка от които взима по 50 евро.

За да не се среща с клиентелата си „защото сме под карантина“, литовецът първо навигира дрона си до нужната дестинация, а после се обажда по телефона на клиента си. Тогава обсъждат всички детайли: от позите и мястото до костюмите и подръчните реквизити.

Не обичам хората да излизат на балконите си и да гледат тъжно в обектива ми. – разяснява Адас. – Искам да бъдат щастливи и интересни. Не ми допадат обикновените портрети.“ Затова децата на клиентите също се включват в подготовката на костюми, използвайки материалите, с които разполагат из домовете си. След като отделя на всеки обект от 5 до 10 минути, фотографът обработва снимките и чак тогава ги изпраща.

Фотографът трябва да внимава много, когато навигира летящата си машина: „Първо управлявам дрона, а после камерата. Много по-различно е от снимането с нормален фотоапарат. Не може да летиш навсякъде. Затова се стремя да избягвам храстите, дървета или жиците – не искам да загубя средството си за прехрана.

 

И така, благодарение на изобретателността си, Адас Василяускас има от 7 до 10 фотосесии дневно и изкарва приблизително между 2450 и 3500 евро на седмица.