Ferrari 550 GTZ Zagato – само за късметлии

Италианската проектантска и инженерна компания Zagato е работила с редица други италиански марки в миналото, включително с най-известната сред тях – Ferrari. За да отпразнуват 90-годишнината си проектантите отново си сътрудничат с Маранело. Последният път, когато компаниите си партнираха, беше за Ferrari 575 GTZ, изработен за японския колекционер Йошиюки Хаяши през 2006 година.

 

Новото сътрудничество включва пет внимателно подбрани Ferrari 550 Barchetta от цял ​​свят, произвеждани в периода 1996-2001 година. Те са предоставени на Zagato, като преди това са им премахнати всички „ненужни“ елементи.

Дизайнерското студио е нарекло разработката Ferrari 550 GTZ, като все още не съобщава какви са техническите й характеристики и динамични показатели. Припомяме, че стандартното Ferrari 550 Barchetta разполага с 5.5-литров V12 двигател, с мощност 492 к.с., позволяващ на колата да ускорява от 0-100 км/ч. за 4.2сек. и да развива 320 километра в час.

В бъдеще автомобилите могат да се превърнат в класика, тъй като това вероятно е последният път, когато на Zagato или на някой друг, е официално разрешено да модифицира Ferrari. Новите правила на компанията диктуват, че цялата настройка след производството ще се извършва вътрешно.

Всеки от петте екземпляра ще бъде продаден за сумата от около 1.1 млн. евро, като те вече са запазени от клиенти. Въпреки това интересът към тях е бил огромен, което е съвсем нормално предвид крайно ограничените бройки.