Ескиз на портрет на Чърчил се продава в Sotheby’s за 1 млн. долара

Ескиз на портрет на Уинстън Чърчил, нарисуван от художника Греъм Съдърланд, се продава на търг в Sotheby’s, пише Bloomberg.

Британският парламент поръчва картината през 1954 г. за 80-ия рожден ден на бившия премиер. Уинстън Чърчил не харесва портрета, след което картината е отнесена в селската му къща и скрита от широката публика.

Греъм Съдърланд

Според Bloomberg, цената на картината, която може да достигне 1 милион долара, ще бъде изложена от 16 до 21 април в двореца Бленхайм (Оксфордшир), след което ще бъде продадена на търг в Ню Йорк.

Търгът ще се проведе от 3 до 16 май.

Материалът на Bloomberg цитира автора на книгата “Чърчил и бомбата” Кевин Руан. Греъм Съдърланд беше художник, известен със своя “твърд реализъм”, казва той. Преди да започне работа по картината, Уинстън Чърчил шеговито попитал художника дали възнамерява да го изобрази като ангел или като булдог. “И той нарисува това, което видя през 1954 година. Той беше почти 80-годишен мъж, претърпял инсулт година по-рано”, казва Руан.

Картината не е била изложена в парламента.

Самият Уинстън Чърчил публично осмива творбата при представянето ѝ, като иронично я нарича “прекрасен пример за модерно изкуство”. След това портретът е отнесен в селската къща на британския политик и поставен в мазето. От този момент нататък съдбата на картината остава неизвестна. Историята на Bloomberg гласи, че картината е била изгорена от секретарката му Грейс Хамблин и нейния брат с разрешението на съпругата на Чърчил – Клемънтайн. Все още не е намерено официално потвърждение, че картината наистина е унищожена.

Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил (Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, 30 ноември 1874 г. – 24 януари 1965 г.) е британски политик и държавник, известен с дългата си политическа кариера и особено с ключовата си роля във Втората световна война. Член на Парламент в продължение на 64 години, той служи в 13 правителства и два пъти е бил министър-председател на Великобритания (1940-1945 и 1951-1955). Офицер в Британската армия, историк, писател и художник.