Ермитажът ще се появи и в Москва

Най-големият руски музей – основан през 1764 г. от императрица Екатерина Велика и намиращ се в Санкт-Петербург, много скоро ще открие филиал и в столицата Москва. Ето какво друго се знае до този момент:

 

Преди броени дни в сайта на московското кметство бе публикувана информацията, че филиалът на прочутия музей ще бъде издигнат през 2024-а в Даниловския район на мястото на бившето автомобилно предприятие „ЗИЛ“ („Завод имени Лихачёва“), прекратил всякаква дейност през 2015 година.

Изоставената сграда на завода „ЗИЛ“.

Градските власти даже успяха окончателно да съгласуват бъдещия проект с архитекта Хани Рашид, съосновател на нюйоркското архитектурно бюро Asymptote.

Хани Рашид.

Шестетажната сграда не само ще бъде във формата на бял куб, но и ще изпъква с уникалността си. Фасадата ѝ ще „виси“ на метална конструкция, а част от стените ще са изработени от стъкло. По този начин зданието ще може да бъде осветявано максимално от естествена дневна светлина.

Компютърно генерирано изображение на бъдещия московски Ермитаж.

В същото време светлината в помещенията ще бъде регулирана изкуствено. Казано накратко, във всяка зала осветлението ще се контролира от вече утвърденото и програмирано разписание, което ще е подчинено на движението на Слънцето през четирите годишни сезона.

Веднъж влезли, посетителите ще могат да се насладят на търговската зона и на най-различните кафенета, разположени на първия етаж. Над тях ще се помещават библиотеката и изследователският център на музея. На трето и четвърто ниво ще се намира изложбеното пространство. А на петия етаж, освен ресторант, с невероятна панорамна гледка, ще бъде обособена зона за експерименти, където ще бъде изложено изкуство, което по принцип не се вписва в експозициите в музея и ще е с по-скромни размери: „Например, някоя тридесетметрова композиция спокойно може да се разположи там.“ – отбелязва архитектът Хани Рашид.

Това е изключително важно място за историята на индустриализацията на Съветския съюз и Русия. Затова конструкцията от стъкло и стомана е директна препратка към славното минало на „ЗИЛ„.

В московския Ермитаж ще бъде изложено предимно съвременно изкуство, както и експонати от депата, които никога не са попадали в изложбените зали. Наред с това филиалът ще разполага и с амфитеатър на открито, образователен център и аудитория, събираща до 250 души.