Десетима лидери, предприели рискови ходове, но дали тласък напред

„Ако не направите големи залози, ако не поемете рискове, то как искате да станете свидетел на промяна от типа на онези, които „правят разликата“? – питат големи предприемачи и тактици. Вместо отговор, ви представяме десетима лидери, които са рискували, залагайки на идеите си.

 

1. Дженифър Бейтс, складов работник в „Амазон“

Тя информира властите за изтощителните условия, в които е била принудена да работи в „Амазон“. Нейните свидетелства привличат общественото внимание към изумяващото поведение на профсъюзите в корпорацията за електронна търговия и към личната ѝ драма, която, в крайна сметка, се оказва далеч не единствена.

 

2. Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор в Citi

Jane Fraser by Julian R.

Джейн Фрейзър застава начело на банката, която от първо място се е сринала на трето, и рискува да падне още по-надолу в класацията заради проблеми в комуникацията. Вместо да наложи жестока дисциплина, Фрейзър предлага хибриден режим на работа, като е настроена много радикално по отношение на безмилостните тактики.

 

3. Виджая Гаде, юристконсулт в „Туитър“

Виджая Гаде е човекът, дал най-радикалния съвет – да се забрани използването на „Туитър“ от най-влиятелния му потребител Доналд Тръмп. Днес тя е от „другата страна“ на барикадата – изправя се лице в лице срещу държавни глави, които заплашват да забранят „Туитър“ или директно го правят.

 

4. Даниел Хъм, главен готвач и собственик на Eleven Madison Park

Даниел Хъм се прославя като кулинарен курифей с патицата с мед, която прави, с омарите в масло и с прочутия си фоа гра (специално приготвен черен дроб от угоена гъска или патица). Днес вкусовите му предпочитания са съвсем различни – вече е веган и в Eleven Madison Park се сервират само кулинарни шедьоври от зеленчуци.

 

5. Ким Енджи, мениджър на американския професионален бейзболен отбор „Маями Марлинс“

Ким Енджи е човекът, на когото първо звъни за съвет бейзболната звезда от близкото минало и собственикът на „Маями Марлинс“ – Дерек Джетър. Енджи е не само първата жена – мениджър на бейзболен отбор, но и успява да го изправи от пепелта и да го съживи, независимо, че първоначално заплатите са изключително ниски, а феновете – ужасно разочаровани.

 

6. Адар Пунавала, изпълнителен директор в Института за серуми в Индия

Огромната компания на Адар Пунавала произвежда милиони ваксини срещу COVID-19 още преди да бъдат одобрени. Но това не му пречи да се превърне в „принца на ваксините“ и да се опита да осигури от тях за всички.

 

7. Джеймс Куинси, главен изпълнителен директор на Coca-Cola

Джеймс Куинси премахна от списъка на компанията–майка такива известни продукти като Odwalla и Tab. После посегна на много популярната Coca-Cola Energy и промени рецептата на Coca-Cola Zero Sugar. Но стратегията му е печеливша и рискът си струва.

 

8. Мате Римак, главен изпълнителен директор на Bugatti-Rimac

Компанията на Мате Римак произвежда впечатляващо бързи електрически коли в Хърватия, когато решава, че ще „превземе“ известната марка Bugatti. Римак се обзалага, че ще успее така да превъзпита производителя на суперавтомобилите, че те изведнъж да тръгнат на ток.

 

9. Ченг Уей, главен изпълнителен директор на таксиметровата компания Didi

Китайският милиардер Ченг Уей е основател и председател на китайската мобилна транспортна платформа за глобални операции – Didi. С нея той успя да прогони Uber извън Китай, но когато Didi стана популярна в Съединените щати, Ченг Уей предизвика гнева на Пекин. Така му се наложи да успокоява и регулаторите в страната, и инвеститорите в чужбина.

 

10. Кати Ууд, изпълнителен директор на фирмата за управление на инвестиции – ARK Invest

Инвеститорката Кати Ууд е една от най-влиятелните управителки на фондове на „Уолстрийт“, която прави големи инвестиции на сляпо в Tesla, Coinbase и Teladoc. Понякога тези рискови ходове ѝ се отплащат, друг път важни нейни партньори я напускат с мръсна газ.