Емпати: кои са те и по какво се разпознават

Терминът „емпат“, навлизайки от английския език, стана доста актуален през последните десетилетия. Както можете да се досетите, той е производно на „емпатия“ (съпричастие), но не всички са запознати с цялостното значение на думата.

 

Същност

Доктор Джудит Орлов описва емпатите като хора, които абсорбират земното щастие и нещастие като „емоционални гъби“. В книгата си The Empath’s Survival Guide: Life Strategies for Sensitive People тя обяснява, че на тях най-вече им липсват филтрите, с които разполагат останалите, за да се предпазят от дадени прекомерни ситуации. Затова са и по-податливи и подвластни на околните енергии и емоции, независимо дали са добри, или лоши.

Ким Игъл, терапевт от Сан Диего, подчертава, че емпатите имат и доста висока чувствителност към външните звуци, личностите със силни характери и хаотичната околна среда. Освен това са добросърдечни и ги е грижа какво се случва с планетата.

Емпатът е човек с психически способности, който успява да усети и улови емоциите на заобикалящите го хора, без да е говорил с тях или да ги познава. Това е доста тежка дарба, защото не само ги усеща, но и ги възприема като свои собствени. Някои си мислят, че това е дар, но реално погледнато понякога е като тежък товар.“ – резюмира в YouTube влогърката, медиумът и гадателката Stargirl the Practical Witch, която също е емпат и е следвана от 745 хил. абоната.

Наред с това тя споделя три от най-често срещаните отличителни черти, чрез които можете да разберете дали и вие сте сред хората със специални умения.

 

Отличителни черти

1. Вие сте магнит за енергийни вампири и нарциси

В даден момент от своя живот, емпатът става най-добрият приятел на някой енергиен вампир. Това са хората, които постоянно говорят за себе си, драмите им като че ли никога не свършват и обичат всичко да се върти само около тях. Но когато емпатът иска да сподели неговите чувства и тревоги със събеседника си, той бива моментално отрязан. Освен това не са способни на емоционална подкрепа и съпричастие,- казва Stargirl. -Те непрекъснато търсят вниманието на околните, а когато емпатът спре да се занимава с тях, се вбесяват адски много. Те са много токсични хора и наистина лоши приятели. От друга страна нарцисите имат постоянна нужда някой да им лъска егото и да им правят безброй комплименти.“


Истинската причина, поради която енергийните вампири и нарцисите се сприятеляват с емпатите, е нуждата на последните да се грижат, да обичат и да подкрепят останалите, а негативните личности черпят сили именно от това. Още повече, че за тях не е голям проблем, ако нон-стоп ви лъжат или манипулират, само и само да не ги зарежете.“ – предупреждава влогърката и допълва, че на такива хора реално няма как да им помогнете или да ги промените към по-добро, защото това зависи изцяло от тях самите.

2. Всекидневните задачи са препятствие

Мнозина казват, че емпатите са мързеливи, защото им е трудно да се справят добре с поставените им задачи в училище или на работното място. Но това рядко е истинската причина. По-скоро става дума, че след като се намират в среда с най-различни хора, изпитващи нееднакви емоции, чувствителните личности попиват всичко това, което, рано или късно, ги изморява. Затова понякога на това се гледа като на проклятие, а не като на специална сила.“

Ето защо много често тези хора, преди да излязат от вкъщи, поглъщат огромно количество кофеин или захар, за да си набавят нужната енергия, но това по-късно може да им докара здравословни проблеми.“

Доста често емпатите си слагат „емоционална“ маска, за да се впишат в дадена компания или обстановка, защото в днешното общество екстровертите се ценят повече от интровертите. Но това далеч не означава, че всички емпати са интроверти, а просто, че оценяват времето, през което остават сами със себе си.“

Най-добре е да обясните на вашите приятели или познати как се чувствате и кои места, или хора, ви напрягат, за да не се налага да фалшифицирате емоциите си. Така не само вашето обкръжение ще ви разбере по-добре, но и вие ще сте почувствате по-удовлетворени и радостни, че вече не е нужно да се преструвате на някого, който не сте.“ – споделя американката.

3. Не се чувствате „достатъчно добри“

Доста често емпатите имат много високи изисквания към самите себе си, защото искат да са достатъчно добри, за да могат да помогнат на всички. Искат да „поправят“ всички и всичко. Но никой не е способен на това.

Това разочарование може да ви депресира, да ви накара да се чувствате като „лош човек“ или че сякаш носите товара на целия свят на плещите си (като титана Атлас)… Това води и до ниското самочувствие и до постоянната несигурност в нас самите.“

Трябва да разберете, че вие сте уникален човек със способности, които останалите не притежават. Имате дарба, която не всеки може изцяло да разбере и това е нещо напълно нормално. Така че бъдете щастливи, автентични, искрени със самите себе си, не спирайте да се цените и уважавате и всичко ще се нареди. Перфектно разбирам като емпат, че не е лесно, но „всичко, което не ни убива, ни прави по-силни.“ – заключава Stargirl.

Наред с това емпатите обичат да прекарват времето си сред природата, да избягват конфликти, имат честа нужда да „презареждат батериите си“, трудно си поставят „здравословни“ граници и виждат света по-съвсем различен начин от останалите.  Впрочем, не е изключено да са екстрасенси или да имат ясновидски заложби.

Оттук можете да видите и цялото видео на Stargirl  – https://www.youtube.com/watch?v=qc2vQhwkgrw .

 

Петте типа най-често срещана емпатия

 1. Емоционална (за която вече говорихме).
 2. Медицинска – когато някой около вас се разболее или се почувства зле, вие моментално изпитвате същото неразположение. Колкото повече обичате дадения човек, толкова по-силно ще бъде усещането – неговата болка е и ваша болка.
 3. Локализационна – някои места могат да подбудят у вас силни чувства на комфорт или дискомфорт, например красив плаж или претъпкан търговски център.
 4. Интелектуална – с лекота разбирате как работи човешката мисъл и се вдъхновявате от най-различни идеи и проекти. Освен че безпроблемно можете да разберете гледната точка на някого, вие също така обичате да сте постоянно информирани и да научавате нови интересни факти за заобикалящия ви свят.
 5. Околна – когато на земята се случват различни катаклизми, възникват световни проблеми или се усещат силни негативни емоции като мъка, тъга или болка, това ви въздейства много силно. Не само, че се чувствате съпричастни с всичко и всекиго, но и искате по най-бързия начин да оправите всичко и да балансирате света. Слушането и гледането на новини допълнително ви напряга, затова се стремите да ги избягвате.

 

Мотивация и мантра

Разбира се, има много методи, ценни съвети, книги и лайфкоучове, с чиято помощ можете да тренирате себе си, за да контролирате по-добре емоционалните си способности.

Приготвили сме ви и специална мантра на енергийния лечител и експерт в Instagram @jane_lightworker, която – повтаряйки си я всекидневно – ще ви накара да се почувствате по-добре и по-мотивирани за предстоящия нов ден:

 1. Не съм тук, за да „поправям“ някого.
 2. Готов/а съм да уважавам моята чувствителна природа.
 3. Да се погрижа за моята енергия е приоритет.
 4. Да се казва „не“ е здравословен начин да се поставят граници.
 5. Аз съм много чувствителен/а, защото имам голямо сърце.
 6. Не дължа никому обяснения защо се чувствам по този начин.
 7. Моята чувствителност е моята сила и извор на интуиция.