Елизабет Втора изненада всички с публичното си появяване

Неотдавна ви разказахме за слуховете, според които вероятността английският суверен да абдикира в най-скоро време или да прехвърли по-голямата част от задълженията си на големия си син принц Чарлз, е голяма. Но преди няколко дни Елизабет Втора лично разсея слуховете, появявайки се на публично събитие. Ето за какво става дума:

 

Великобритания е сред най-засегнатите държави от COVID-19 и преди броени дни се наложи отново да затегне противоепидемичните мерки, заради втората вълна от заболявания.

Първата удари още през март и на кралицата ѝ се наложи да прекарва времето си, отсядайки в резиденциите в Уиндзор, Сандрингам и Абърдийншър, Шотландия. Заради достойната си възраст (тя е на  94 години), Елизабет Втора попада в рисковата група и реши да се самоизолира от външния свят, с който продължи да поддържа връзка чрез модерните технологии като видеоразговорите. Това бе и причината мнозина да предположат, че най-вероятно монархът ще абдикира в полза на сина си Чарлз, докато не се намери надеждно лекарство или ваксина, както вече писахме – https://special.bg/elizabet-vtora-v-po-blizo-do-abdikatsiyata/ .

Но в четвъртък, 15-ти октомври, Елизабет Втора опроверга слуховете като пристигна лично с внука си Уилям, херцогът на Кеймбридж, в Лабораторията за отбранителни науки и технологии в Солсбъри, графство Уилтшър. Целта на визитата им бе откриването на новия център за анализ на енергетиката, който се занимава с предотвратяването на бъдещите терористични и криминални заплахи, свързани с експлозиви и бомби. Всички присъстващи – най-вече персоналът – са били предварително тествани за коронавирус, както сподели кралският биограф Омид Скоби в Twitter.

Впрочем Ричард Фитцуилямс – друг експерт по британското кралско семейство – коментира още през месец май, че кралицата винаги може да разчита на някой от останалите членове на династията Уиндзор да я замести в предстоящи ангажименти: „Най-вероятно това ще бъде Чарлз, който вече прекара заболяването от коронавирус, за щастие, с леки симптоми.“

Но както по всичко личи, Елизабет Втора възнамерява да продължи да служи на народа си, и да вдъхва уважение и почит сред многобройните си почитатели в цял свят.