Дубай и Раяд копнеят за айсберги

Една от най-богатите страни на Земята, заради добива на изкопаеми горива, може вече да разполага вече с почти всичко. Ала на Арабския полуостров също така му се носи славата на едно от местата с най-малко водни запази. Ето защо не е чудно, че отдавна се говори да бъдат намерени нови източници на вода – дори и чрез айсберг. Разбира се, това едва ли е „ мисията невъзможна“ за Обединените арабски емирства.

 

Принц Мохамед ал-Файсал от Саудитска Арабия е пионерът, който първи сериозно обмисля идеята за доставка на антарктически лед през 60-70-те години на миналия век. Ала не след дълго започва да губи надежда, че този негов план не само ще бъде достатъчно ефективен, но и че ще успее да осигури достатъчно вода за залесяването на гори.

Но преди 4 години идеята отново бе възродена – този път от Абдула Алшехи, бизнесмен от Обединените арабски емирства, който обяви, че желае да изтегли цял айсберг от бреговете на Антарктида, за да попълни запасите с прясна вода.

Абдула Алшехи.

Особено след алармиращата прогноза, че населението на Саудитска Арабия ще достигне 100 млн. души до 2040 година. Най-засегната ще бъде столицата Рияд, където консумацията от 1,6 млн. кубически метра вода на ден безпроблемно може да достигне до 6 млн. кубически метра, според различни местни експерти. Разбира се, недостигът на вода също може да се окаже голям проблем и за останалите жители на Арабския полуостров, затова не е чудно, че и ОАЕ също няма да стоят с кръстени ръце.

Това, което се случва в момента е, че много айсберги се отчупват от Антарктика.“ – каза Алшехи. „След това те плуват в океана и се топят, губейки милиарди галони прясна вода. Затова си помислихме защо да не ги използваме?“

Поради тази причина бизнесменът вече е лансирал няколко пилотни проекта, струващи между 60-80 млн. долара, включващи изтеглянето на антарктически айсберг с дължина 1 км и ширина 500 метра. Така че се окачва в най-скоро време специалната операция да стартира. Големият леден блок би трябвало да пристигне първоначално или в град Пърт, Австралия, или в Кейптаун, Южна Африка. След това айсбергът трябва да бъде доставен до брега на град Фуджейра в Обединените арабски емирства.

Рияд – столицата на Саудитска Арабия.

Имаме само кратък прозорец за работа по проекта между ноември и март. Това ще позволи повече дневна светлина и по-спокойно море, в което можем да работим безопасно. През останалата част от годината морето и времето са твърде сурови за това в южното полукълбо.“ – допълва Алшехи.