Дрескодът за Met Gala 2022 – „позлатен блясък“

Met Gala 2022 – събитието, известно още като „Най-голямата нощ на модата“ и „Най-голямата нощ на знаменитостите“, ще се проведе на 2-ри май, понеделник, на традиционното си място – в Музея на изкуствата „Метрополитън“ в Манхатън.

Темата за 2022 г. е „В Америка: Антология на модата“. Мащабната проява, замислена от американската журналистка Елинор Ламбърт през 1948 г. с цел събиране на дарения, тази година ще бъде със следните председатели – американската актриса Блейк Лайвли, канадският актьор Райън Рейнолдс и американският композитор на мюзикъли – Лин-Мануел Миранда.

Почетни председатели ще бъдат главният редактор на „Вог“ – Анна Уинтур, дизайнерът Том Форд и изпълнителният директор на Instagram Адам Мосери.

Андрю Болтън.

Кураторът Андрю Болтън, отговарящ за колекциите с костюми в Музея на изкуствата „Метрополитън“, коментира темата на тазгодишното издание на Met Gala, подчертавайки колко важно ще е да се представи „историческият контекст“.

Така той искаше да помогне на звездите, които ще бъдат затруднени с дрескода на събитието, изписан в долния край на поканата, а именно – „позлатен блясък и бяла вратовръзка“.

Анна Уинтур.

Със словосъчетанието „позлатен блясък“ се свързват три десетилетия в Ню Йорк – от 1870 г. до 1890-е години. Това е време, когато благодарение на технологичното развитие висшето общество на Ню Йорк има по-големи възможности да инвестира във външния си вид – най-вече в облекло и аксесоари. Тогава за първи път започват да се купуват дрехи в големи количества.

Дамите залагат на екстравагантни облекла – в ярки цветове, от най-различни тъкани, съчетани с драматични аксесоари, като например с шапки с пера. Роклите им от тюл са с изящни деколтета, които се комбинират и със спортни бели ръкавици, а при мъжете екстравагантността се изразява в носене на цилиндри.

Блейк Лайвли.

Кураторът Андрю Болтън препоръчва по време „Антологията“ звездите да отдадат дължимото с избора си на облекло на отделни американски дизайнери, оставили трайна следа в историята на модата в Съединените щати. Той дава пример с Оскар де ла Рента (1932 -2014), като добавя, че има и други по-малко известни имена, позабравени от историята, които също си струва да бъдат споменати по време на „Най-голямата нощ на знаменитостите“. Кои са те – предстои да видим. Във втория ден от месец май.