Доходното здание в Русе с нова визия

Разказваме ви за предстоящия ремонт на иконичната сграда на крайдунавския град, построена между 1898-1902 година:

 

 

Доходното здание, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде реставрирана за сумата от 582 хил. лева. Това съобщи преди броени дни Енчо Енчев, заместник-кметът по хуманитарните дейности.

Величественото Доходно здание.

Проектът, по данни на медията „Дунав мост”, включва възстановяване на главните фасади и реконструкция на технически инсталации. Също така е предвидено и цялостно почистване и реставриране на фасадните каменни елементи, подмяна на част от дограмите и частичен ремонт на покрива, заради течове.

Стара снимка на Доходното здание.

Ще се работи и по инсталацията за водоснабдяване и канализация, тъй като при интензивни валежи се връщат канални води в санитарните възли, намиращи се в подземното ниво на сградата.

Енчо Енчев.

Това е дългоочакваният 20-годишен ремонт на Доходното здание. Има нараняване по каменната обшивка на сградата, а от там са се появили плесени и други корозионни процеси. По купола има елементи, които трябва да се подменят. Надявам се, че това ще приключи до 15 март тази година, когато е началото на международния фестивал „Мартенски музикални дни.” – споделя Енчо Енчев.

Очаква се ремонтът, който вече е започнал, да приключи другата година.