Дипломацията е изкуство на баланса

Културите ни са сходни, защото сме две древни цивилизации. Това казва Негово Превъзходителство посланикът на Египет в България Халид Ибрахим Емара пред Силвия Джагарова и Калоян Атанасов в последния брой на списание Banker Special.

 

Ваше Превъзходителство, дипломирали сте се в областта на изкуствата и на политическите науки. Как избрахте кариерата в сферата на дипломацията?

Негово превъзходителство Халид Ибрахим Емара с президента Румен Радев.

Завършил съм Американския университет в Кайро, където образованието ми бе фокусирано върху основите на икономиката и политическите науки. След като се дипломирах, се явих на конкурс на Министерството на външните работи заедно с група от талантливи млади кандидат-дипломати. Начело на комисията, която ни интервюираше, бе самият д-р Бутрос Бутрос-Гали, бивш генерален секретар на ООН и много влиятелна фигура в световната дипломация.

Бутрос Бутрос-Гали.

От около 1000 кандидати, след интервюто бяха избрани 24, и аз бях един от тях. Заедно с колегите ми бяхме изпратени на едногодишно обучение в Дипломатическия институт, където част от програмата бяха дипломатическите визити. През 1988 г. заминахме за Япония. Там бяхме две седмици, посетихме много места. Аз вече бях напълно убеден, че дипломацията е моето професионално призвание, което се потвърди с изминалите години… Работил съм в дипломатическите мисии на Египет в Рим, Брюксел, Женева и Техеран и сега се радвам, че съм тук в България – една много гостоприемна страна.

Работили сте в дипломатическите мисии на Египет в Рим, Белгия, Женева, Техеран… Къде се сблъскахте с най-сериозните и важни предизвикателства?

Храмът на богинята Хатхор.

В дипломацията предизвикателствата са постоянни, защото дипломацията е изкуството да балансираш и нещата да се случват така, че и двете страни да имат изгода от това. Египетската дипломатическа школа е базирана върху основите на съпреживяването, споделянето и обмена между различни култури, религии и ценности. Едно от най-важните ми постижения като дипломат е, че бях част от делегацията на Египет, с която подписахме договора за опазване на световното историческо наследство, който е много важен за страни като вашата и нашата, които имат много наслоявания от древни развити цивилизации. Освен опазване и реставрация на археологическите паметници, централна част от договора е връщане на изнесените незаконно богатства и артефакти в държавите по произход.

Бях част от делегацията на Египет и активно участвах в преговорите ни за сътрудничество с ЕС, а това споразумение е много важно за страната ни. Друг ключов момент бе оглавяваната от мен специална мисия в Иран от 2012-а до 2016 година.

Египет премина през две големи революции през 2011-а и 2013-а и за мен като дипломат бе голямо предизвикателство и привилегия да мога да обясня политическите процеси в страната ми и избора на народа ни на чуждестранните колеги, с които се срещам.

Как пандемията от COVID-19 се отрази на политиката и дипломацията?

Входът на прочутия храм в Луксор.

Пандемията е огромно предизвикателство, защото за пръв път от десетитетия насам, цялото човечество е изправено пред една обща заплаха. Но трябва да приемем това и като шанс за ново начало с нови възможности. Ние в Египет избрахме позитивното възприятие, не затворихме икономиката си и сме една от малкото държави, които регистрираха икономически растеж от над 3% за 2020 г., а очакваме още по-големи числа за тази година.

Болница в Кайро.

Започнахме модернизация на страната, въведохме универсална здравна застраховка за всички граждани, започнахме мащабни инвестиции в здравеопазването, дигитализацията… Египет е ролеви модел в Африка за извличането на позитиви от двустранно сътрудничество, партньорства.

Солидарни сме и помагаме на други народи с ноу-хау, оборудване, неотдавна помогнахме на Индия с кислородни апарати и защитни облекла за кризата с Ковид-19 там… Сега преговаряме с Русия и Китай за производството на ваксини в Египет, които да покрият голяма част от нуждите на стрната и на Африка. Важно е с този проблем да се справим заедно, чрез международно сътрудничество…

Вие сте в България от около година и половина. Как се чувствате тук, близки ли са българите и египтяните като манталитет и светоусещане?

Н.Пр. Халид Ибрахим Емара.

По време на обиколките ми из страната, навсякъде съм бил много топло посрещан от българите. Културите ни не са много различни, защото това са две древни цивилизации. Разбираме и политическите процеси, случващи се в България след 1989 година, защото Египет мина през подобна икономическа и социална трансформация през 80-те. Миналото лято бяхме на Черноморието, където имахме чудесна ваканция.

Северното Черноморие около Варна е известно в Египет като „Ривиерата на Черно море“ още от 70-те години на миналия век и беше много популярна туристическа дестинация, както сега Хургада и Шарм ел-Шейх са за българите. Неодтавна бях в Кюстендил, където се насладих на релаксиращата атмосфера на града и на невероятната храна. Като две древни нации, ние имаме силна вяра в боговете и в мистичната енергия.

България и Египет имат дългогодишни традиции в двустранните отношения. Как се развиват икономическите, политическите и културните ни отношения сега? Има ли интерес към двустранни инвестиционни проекти?

Наистина имаме големи традиции в двустранните отношения, датиращи от вече 126 години, както и дипломатически отношения след обявяването на Независимостта на Египет през 1922 година. Сега двустранните ни отношения се развиват още по-интензивно, като за 2019 година имаме рекордните 1.3 млрд. долара оборот от търговията между Египет и България. Работим, за да стимулираме български компании да инвестират в Египет и така да излязат на близкоизточните и африканските пазари. Имаме и египетски инвеститори тук в сферите на строителството и селското стопанство, както и търговци. Силно е и двустранното ни военно сътрудничество, обменяме оборудване и кадри. Работим заедно в сферите на сигурността и антитероризма. През 2020 г. премиерът Борисов бе на посещение в Египет по покана на президента Сиси, преди това у нас бе и външният ви министър, както и президентът Радев. Предстои и двустранна среща между външните ни министри, вероятно в София или Кайро.

Имаме големи перспективи пред икономическото сътрудничество, стремим се да запознаем българските туроператори с възможностите, които предлага Египет. Страната ни е един от най-големите вносители на пшеница в света и смятаме, че България може да бъде сред нашите ключови доставчици.

Имаме добро сътрудничество в сферата на културата, спортни тимове също си гостуват за състезания, фолклорни състави, обмен на студенти по програма Еразъм, работим заедно по програми срещу религиозния екстремизъм…

Българите знаят за пирамидите, за Долината на царете, но какво не знаем за страната Ви? Как бихте представили страната си като туристическа дестинация?

Египет е добре познат в Европа, даже имаше дълъг период на египтомания, свързана с историята и митовете за фараоните, пирамидите… Хората винаги се се интересували от тази древна и развита цивилизация, от която непрекъснато излизат нови находки. Златният парад на фараоните, с който мумиите на 18 крале и четири кралици бяха транспортирани с почести от музея в Тахрир до новия Национален египетски музей във Фустат, бе гледан от милиарди в социалните мрежи. Работим по реставрацията на историческото ни наследство, предстои да открием Големия египетски музей, където ще бъдат изложени много невиждани досега артефакти.

Вероятно не знаете и че построихме отново Александрийската библиотека, почти на същото място. Сега това е най-голямата дигитална библиотека в света.

Новата Александрийска библиотека.

Египет започна мащабен процес на модернизация на страната. Строим нова столица на 40 км. от Кайро, където ще се премести държавната администрация и финансовият сектор. Тя ще бъде много модерна и дигитализирана, с възобновяема и зелена енергия, бързи влакове, нови жилищни райони. Когато бъде завършена, тя ще е с капацитет от 6.5 млн. души или почти колкото населението на България.

Освен това ще построим 22 нови градове в различни региони на страната. Заради растежа на населението трябва да осигурим нови места за живеене и инфраструктура за младата генерация – зеленa, екологичнa и устойчива. Досега само 7% от територията на Египет бе населена като амбицията ни е да стигнем до 20-24 процента. Ще се нуждаем от нови пристанища, нови летища, има много възможности за потенциалните инвеститори. Работим и с най-големите банки – Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка, Международната финансова корпорация (IFC).

Спортувате ли, имате ли хобита?

Манастирът „Света Екатерина“ в Египет.

Преди време бях плувец в националния тим на Египет и сега поддържам добра форма с плуване винаги, когато мога. Обичам да карам ски и да се катеря в планините. Третото ми хоби е фермерството. Имам голяма ферма в пустинята в Египет в Уaди ел-Натрун, на около един час път от Кайро. Проектът бе започнат от баща ми. Отглеждам портокалови, мандаринени и лимонови дръвчета, маслини, които се поливат с подземна вода… Там са най-старите християнски манастири, създадени около ІІ – ІІІ век сл.Хр. От този район идват и всички важни продукти за мумификацията, защото в него има езера с много специфични видове соли.

Кое е предпочитаното от Вас място за ваканция или приятен уикенд?

Харесваме ваканциите, както на море, така и на планина. Малката ми дъщеря Фарида е на 9 години. Тя започна да кара ски тук и често ходим в планината. Съпругата ми д-р Сафиназ Ел Тарути е доктор по политически науки и изнася лекции в университети. Тук се наслаждаваме на климат с четири сезона – на море и на планини. Тук са се правели спа и специални медицински процедури още от римско и тракийско време. България е чудесно място за развитие на спа, здравен и релакс туризъм.

Обичаме да откриваме нови места като например красивите Родопи и района на Пампорово, традиционните села, исторически места като древните тракийски градове, в които дори е имало култове към египетски богове. Интересна е Хисаря с минералните си извори, стария Пловдив.

Като цяло харесваме Средиземноморието, Испания, Франция, Италия… Но има и много неща, които могат да се видят на Балканите.

Имате ли ролеви модел в политиката и дипломацията?

Набил ел-Араби.

Като египтянин, разбира се, бих казал, че ролевият модел в дипломацията за мен е д-р Бутрос Бутрос-Гали, от когото имах привилегията да се уча лично. Много личности са ме вдъхновявали по време на кариерата ми в дипломацията, бих споменал египетския външен министър д-р Набил ел-Араби, който е основен преговарящ за Египет и член на Международния съд на ООН. Президентът Сиси ни показа пътя по време на председателството си на Африканския съюз през 2020 година. Гласът на Африка се чу по света, имахме ползотворни срещи с представители на ЕС, срещи на най-високо равнище с Русия, Китай, Япония. Организирахме и много международни събития, свързани с президентството ни.

Какво бихте искали да постигнете до края на мандата си в София?

Кайро.

За мен е привилегия да продължа да подпомагам двустранните срещи на най-високо политическо ниво. Ще работя в посока още по-сериозен растеж на двустранната търговия и инвестиции. Работата ни демонстрира колко важно е сътрудничеството между Египет и Балканския регион, в частност България, и колко много то може да донесе за в бъдеще и за двете страни. Уверен съм, че бъдещето ни е свързано с много нови възможности.

Кой е Халид Ибрахим Емара

Н. Пр. Халед Ибрахим Емара.

Халид Ибрахим Емара е роден на 23 юли 1964 година. Завършил е международни отношения в Университета във Виена, политически науки в Американския университет в Кайро, Европейска интеграция в Международния институт по публична администрация в Париж, притежава още множество авторитетни дипломи от Харвард, от холандски, френски и американски университети. Лектор е в редица университети в САЩ, Италия и Белгия.

Емара е заемал множество високопоставени длъжности в Министерството на външните работи на страната си, включително заместник външен министър. Ключова фигура и главен преговарящ в множество представителства на Египет в ООН, Световнатата търговска организация, Европейския съюз и Африка. Бил е и национален координатор Египетското президенство на Африканския съюз.

В дипломатическата си кариера Халид Емара е работил в мисиите на Египет в Рим, Брюксел, Женева и Иран. От началото на 2020-а оглавява посолството на Египет в София. Владее арабски, английски, френски и италиански език. Женен, с едно дете.