Диетата на остров Икария – с какво се хранят народите – дълголетници и как това им помага да не стареят. Четвърта част

В поредица от публикации разглеждаме здравословната диета на живеещите в различни краища на света. След Окинава, Сардиния и Лома Линда, стигнахме до Икария.

Икария е малък, планински остров. Той носи името на Икар от всеизвестната легенда и се намира в Егейско море между Гърция и Турция. Населението му, около 8500 души, се състои предимно от последователи на гръцката православна църква.

Те доживяват до 90 години приблизително три пъти по-често от американците, при това мнозина от тях не страдат от деменция и свързани с възрастта хронични заболявания.

Репутацията на Икария като здравословно място е непоклатима вече 2500 години – древните гърци са плавали до това малко островче, за да се къпят в топлите му извори.

Всички, които искат да се придържат към средиземноморската диета, трябва да надникнат в чиниите на икарийците. Те ядат в изобилие пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, картофи и много маслиново масло (зехтин). Също така пият богати на антиоксиданти билкови чайове от див розмарин, градински чай и риган.

Типичната закуска се състои от хляб с мед и вино, кафе или местния планински чай. Обядът почти винаги е от бобови (леща или нахут) и местни сезонни зеленчуци. Вечерята е хляб и козе мляко. Месо икарийците ядат по празници. Икарийската диета, типична за много други региони на Средиземноморието, включва много зехтин, вино и зеленчуци; в нея има много по-малко медни белтъчини, отколкото в другите западни диети.

Икарийците ядат риба средно два пъти седмично, а месо само пет пъти месечно.

Те често пият кафе (средно 2-3 чашки на ден) и вино (2 – 3.5 чаши на ден). Икарийците ядат четири пъти по-малко рафинирана захар от американците. Хлябът обикновено е приготвен със закваска, макар че понякога ядат и хляб от пшеница, смляна с воденични камъни.

Може би има още един важен фактор: както казва един от жителите на Икария, „винаги съчетаваме удоволствието от храната със сладки приказки”.

Много икарийци са православни християни и строго спазват религиозния календар, който включва много периоди на постене.

Едно изследване на постите показало, че хората, които редовно постят, имат по-нисък холестерин в кръвта и индекс на телесната маса (ИТМ).  Разбира се, ние вече знаем за другите впечатляващи резултати от ограничаването на калориите: понижаване на артериалното налягане, холестерина и риска от няколко хронични заболявания, което в перспектива може да ви даде много по-дълъг и здравословен живот.

Фактори на дълголетието в Икария:

Ограничаване на калориите и дори гладуване: икарийците спазват традиционните за гръцката православна църква пости.

Икарийците ядат малко животински белтъчини.

Икарийците пият много кафе и червено вино.

В Терма има естествени източници на сол. Храната съдържа много натрий – в млякото, сиренето и сметаната.