Да си спомним за Кени Роджърдс – един „заразяващ“ романтик

„Госпожо, аз съм вашият рицар в блестящи доспехи и ви обичам. Вие ме направихте такъв, какъвто съм, и съм ваш.“

 

 

 

Това е част от песента „Lady“, която вероятно сте чували, и която е запазената марка на Кени Роджърс – известният кънтри музикант, чийто стил някои сравняват с поп фолка. Тук обаче няма да навлизаме в спорове дали подобни сравнения са удачни, а ще отдадем дължимото на изпълнителя Кени Роджърс – носител на три награди „Грами“, баща на пет деца, обещал да обича до гроб пет жени. Доколко е спазил обещанието си, не е толкова важно – важното е, че е имал смелостта и желанието да го направи.

Днес отдадаваме почит на музиканта, който разбиваше музикалните класации през 70-е и 80-е години. Човекът, който близо 50 години по-късно, през 2018 г., обяви, че е щастлив да се сбогува със своите фенове в турнето „Последната ръка на комарджията“, оттегляйки се в заслужена почивка като пенсионер. И как да не е заслужена – след три награди „Грами“ и шест отличия на Американските кънтри награди.

В интерес на истината още две години по-рано – през 2016 г. – Кени Роджърс споделя в интвервю за CMT.com: „Преди всичко аз съм баща, а на второ място – певец“, имайки предвид желанието си да се посвети на двамата си сина – близнаци на по 11 години. В онзи момент той си дава сметка колко ценни са моментите с децата и не желае да се занимава с други неща.

Иначе песента му „Комарджия“ е избрана от Библиотеката на Конгреса да бъде запазена в Националния регистър на звукозаписите като „културно, исторически и естетически значима“.

А в интервюто за CMT.com през 2016 г. Роджърс споделя oще: „Не се опитвам да променям кънтри музиката, опитвам се да оцелея, но е факт, че правя песни с по-различно звучене. Така правят всички в днешно време – създават собствена „кънтри“ музика. Но не можеш да се откажеш от кънтри музиката, защото хората я търсят. И ако спрат да я купуват, то тогава трябва да си вземем шапката и да си тръгнем. Кой може да го направи? Просто това е епохата на кънтри музиката и трябва да се съобразиш с това. Единствено имаш право да избираш – участваш ли или не?

А Кени Роджърс участва и още как – чуваме гласа му в 20 от 45-те песни, достигнали до №1 в американските музикални класации в периода 1977 г.- 1987 г., като има изключително успешно сътрудничество с Лайнъл Ричи и с Доли Партън. Освен това може да се похвали с безапелационния успех на песента, композирана от Би Джийс „Острови на течението“ (по романа на Ърнест Хемингуей ), с която също оглавява класациите. Работи успешно с Доти Уест, Шийна Истън и други звезди в кънтри музиката.

Кени Роджърс и Доли Партън.

Огромният успех на Роджърс се дължи на неговия специфичен „възторжен“ начин да разказва любовни истории – казва Бил К. Мейлоун – изследовател на кънтри музиката. Кени Роджърс е най-добрият в сферата на съкровените любови – при него всичко е сериозно и много дълбоко.

Заради интимността в песните му той е търсен дори в телевизионни сериали. Не на последно място може да се похвали със звезда на славата в кънтри музиката през 2013 година. Още същата година получава награда за цялостно творчество и на Country Music Association.

А какво знаем за живота му до онзи момент?

Кени Роджърс е роден на 21 август 1938 г. в Хюстън. Той е четвъртото от осем деца. В гимназията започва да свири в групата „Учените“, която записва за местния лейбъл Carlton Records. В унивреситета свири с джаз групите на Боби Дойл и Кърби Стоун.

След като се премества в Лос Анджелис през 1966 г., се присъединява към различни кънтри групи, в които пеят звезди като Ким Карнес, Джийн Кларк.

Кени Роджърс с близнаците на концерт.

Десет години по-късно песента му „Lucille”, посветена на една разочарована съпруга и отчуждения й съпруг, разбива всички класации.  Тя става първият хит на Роджърс, заел номер 1, и достигнал №5 в поп класациите. На „Lucille” Кени Роджърс дължи първата си награда „Грами“.

Други негови безспорни хитове са „Всеки път, когато двама глупаци се сблъскат“ (Every Time Two Fools Collide), „Всичко, от което се нуждая, си ти“ („All I Ever Need Is You”) и „Какво правим, когато се влюбваме“ („What Are We Doin’ in Love”).

Така че да отдадем дължимото на Кени Роджърс и да бъдем влюбени в живота, по-красив, благодарение и на неговите красиви песни.