Bulgari представи в Абу Даби блестяща колекция с източен колорит

 

Колекцията Jannah се състои от уникални украшения, създадени съвместно с шейха Фатима Бин Хаза бен Зайед ал-Нахаян.

 

 

 

 

 

Шейха Фатима – внучка на легендарния шейх Зайед бин Султан алНахаян, построил в Абу Даби една от най-красивите джамии в света, носеща неговото име.  Принцесата е посветила колекцията на идеалите на своите предци, вземайки за основа дизайна на цветовете с пет листчета, с каквито са украсени разкошните тавани на джамията. Те символизират райската градина, на арабски Jannah – откъдето идва и името на колекцията.

Тя включва както скъпоценности от фонда на кралското семейство, така и украшения, които ще бъдат предложени за продажба. По случай представянето на Jannah в Абу-Даби, под купола на местния филиал на Лувър, построен по проект на Жан Нувел, преди дни се състоя феерично ювелирно шоу, запечатало партньорството между Изтока и Запада. Моделите дефилираха с пищни колиета, необичайни тиари, вдъхновени от арабските украшения, обеци и гривни-пръстени, също характерни за източната традиция. Колекцията включва и бижутерски дамски часовници.

Дизайнът е разработен от отдела за високо бижутерско изкуство на прочутия италиански бранд Bulgari. Креативният му директор  Лучия Силвестри казва, че колаборацията с управляващото семейство се е превърнала за нея в уникален творчески опит, позволил създаването на блестящи творения. Jannah започна с представянето на изумруден сотуар (издължена огърлица с висулка), принадлежал на бабата на шейха Фатима. На гърба на централния петолъчен елемент, украсен с 14-каратов колумбийски изумруд с блестящи характеристики, е гравирано името на известния й дядо.

Най-запомнящите се бижута, включени в колекцията, са колиетата от няколко реда, представлаващи сложна, обемна композиция от скъпоценни камъни и перли. В колекцията има няколко такива. Например, уникалният модел с рубелити, диаманти, изумруди и перли Акоя.

Двете диадеми, вдъхновени от арабските бижута, изглеждат необичайно: „дантелена“ композиция от диаманти и перли, покриващи главата, и начелно украшение от изумруди (тези камъни са особено ценени в ислямските страни заради свещения за мюсюлманите цвят). Специално внимание заслужават гривните, превръщащи се в пръстени. Става дума за бижута със сложна композиция, които подчертават красотата на китката.