Британската кралица почина на 96-годишна възраст

Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Тя е най-дълго управлявалият британски монарх. Царуването й продължи седем десетилетия. Тя си отиде днес на 96-годишна възраст.

Елизабет се възкачи на престола през 1952 г. след смъртта на баща си, крал Джордж Шести. Тя стана свидетел на последните дни на Британската империя, когато множество държави обявиха независимост. Преодоля глобални катаклизми и вътрешни скандали, които драматично модернизираха монархията.

 

Елизабет управляваше Обединеното кралство и 14 други царства на Британската общност и се превърна в една от най-разпознаваемите жени, живели някога. След смъртта й нейният син Чарлз става крал.

Здравословното й състояние се бе силно влошило и тя бе под лекарско наблюдение в лятната си резиденция в двореца Балморал в Шотландия.

Вчера, 7 септември, Елизабет Втора отказа участие в уговорена среща с видеоконферентна връзка по лекарска препоръка.

По информация на Би Би Си в замъка Балморал вече са престолонаследникът принц Чарлз и херцогинята на Корнуол – Камила.

 

Преди два дни Елизабет Втора назначи Лиз Тръс за свой 15-и министър-председател. Самата Лиз Тръс изрази загрижеността си за здравословното състояние на кралица Елизабет Втора: „Цялата страна е силно разтревожена от новините от Бъкингамския дворец този обяд. Моите мисли, както и мислите на хората в Обединеното кралство, са с Нейно Величество кралицата и нейното семейство в този момент“.

От края на миналата година, след прекаран COVID-19 през февруари, кралицата страдаше от „епизодични проблеми с мобилността“.

Още преди да се зарази, Елизабет Втора значително облекчи графика си, след като през октомври 2021 г. прекара една нощ в болница. Причината за хоспитализацията ѝ тогава така и не беше разкрита.